Lærling: Stortingspolitiker Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk mange nye erfaringer om barnehagesektoren da han var på jobbutveksling i Tiriltoppen barnehage. Det burde alle politikere gjøre for å bli bedre kjent med sektoren.
Lærling: Stortingspolitiker Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk mange nye erfaringer om barnehagesektoren da han var på jobbutveksling i Tiriltoppen barnehage. Det burde alle politikere gjøre for å bli bedre kjent med sektoren.

Er du politiker? Ja, da bør du pelle deg på jobb. I en barnehage.

Kuttismen ser ut til å ha forlatt dagligvarebransjen og flyttet over til barnehagesektoren. 

Publisert Sist oppdatert

For det skjæres så hardt i budsjettene at knivspissen treffer langt inn i beinet etter at kommunene overtok finansieringen av barnehagene. Det er først og fremst bemanningen som rammes. Ikke så rart ettersom 80 prosent av utgiftene i en barnehage er knyttet til personell. Det sier seg selv at det er her kuttene vil merkes best i positivt tegn for kommunene.

I Oslo kommune har man sagt opp bemanningsavtalen som skulle sikre tre barn under tre år minst én voksen og seks barn over tre år en ansatt i barnehagen. Med et pennestrøk vedtar kommunen at den ikke trenger noen norm for hvor mange voksne det skal være i barnehagen.

– Det er gammeldags å tro at antall voksne henger sammen med kvaliteten i barnehagen, har byråd for utdanning i Oslo kommune, Torger Ødegaard, tidligere uttalt.

Gammeldags er neppe det første ordet de ansatte i Oslo-barnehagene eller landets øverige barnehager tenker på om sammenhengen mellom bemanning og kvalitet. Flere øyne, øre, fang og hender, derimot, er ord man gjerne knytter opp mot nok voksne i barnehagen. Det høres mer ut som kvalitet i mine ører, men mulig jeg er gammeldags.

Denne uka har Stortingspolitiker Torbjørn Røe Isaksen (H) brukt to dager av vinterferien til å ha arbeidspraksis i Tiriltoppen barnehage i Bamble. Grunnen til at Høyre-politikeren ble invitert av styrer Kristin Nuland, er at kommunen skal kutte stort i sektoren. Noe som for Tiriltoppen barnehage betyr en hel stilling mindre i barnehagen. Nuland ville vise Isaksen hvor presset barnehagen er i dag med tre voksne på en avdeling. På spørsmål om hvordan stortingspolitikeren trodde det ville gått med bare to voksne på avdelingen, er Isaksen klar.

– Det hadde ikke gått, det er klart, sier han.

Torbjørn Røe Isaksen har fått kjent det på kroppen. Han har kanskje skjønt det. Det er ikke gammeldags med nok voksne. Det er en nødvendighet for å sikre kvalitet. For å se alle barna. For å hjelpe dem som trenger en hånd. Trøste dem som trenger det. Vise vei til dem som trenger veiledning.

Det er i dag en invitasjon på Facebook til at Isaksens partikollega i Oslo kommune, Torger Ødegaard, skal ta en praksisuke i en oslobarnehage. 4.000 personer har til nå stilt seg bak kravet, men så langt har ikke byrådslederen takket ja til utfordringen.

Det burde han. For å oppleve hvordan det er å jobbe i en barnehage — som har blitt en nyttig budsjettpost for kutt i kommunen. Da får Ødegaard selv erfare om det er gammeldags med nok folk.

Faktisk burde det være en invitasjon til samtlige av landets politikere som skal fatte vedtak om kutt i barnehagen, om å ta seg en arbeidsøkt sammen med de som hver dag skal ta vare på framtidens arbeidskraft. Det kunne fått dem på andre — og bedre — tanker. Om de tør.

Powered by Labrador CMS