DEBATT

Jeanette Sjetne er daglig leder i Hektneråsen FUS barnehage.
Jeanette Sjetne er daglig leder i Hektneråsen FUS barnehage.

Blir fokuset på kvalitet og nok ansatte borte i diskusjonen om tilskudd?

«Jeg blir vanvittig frustrert når hver setning, hvor kvalitet og bemanning innenfor barnehagefeltet nevnes, avsluttes med muligheten for kutt til de private barnehagene», skriver Jeanette Sjetne.

Publisert Sist oppdatert

Jeg jublet da fokuset på kvalitet og bemanning ble løftet frem i media og hos våre folkevalgte. Endelig skal barnehagene få fokus og «mini menneskene» vi jobber med hver eneste dag skal få den samme gode kvaliteten og nok voksne uansett hvilken barnehage de går i.

Det skal jo ikke være slik at man skal føle man har vunnet i lotto om man får plass i «den rette» barnehagen.

Jeg er stolt

Jeg er svært stolt av å jobbe i FUS, nettopp fordi fokuset på kvalitet på tilbudet barna får hos oss har vært vår hovedprioritet i mange år. Jeg er stolt av å jobbe i en privat barnehage, som lenge før media oppropet om å sikre barnas lek var et faktum, hadde dette som vår største satsing.

Hos oss har satsingen på å veilede barna i veien mot kunnskapen om hvordan bli den beste versjonen av seg selv vært vårt fokus lenge. Vi ønsker å sende barna ut i verden med følelsen av å mestre livet og med stolthet over hvem akkurat de er som mennesker. Det å beherske sosiale ferdigheter og kunne lede seg selv er den viktigste kompetansen et barn kan ha når de skal ut og møte nye mennesker, bygge vennskap, stå i mot press og forebyge mobbing og ikke minst fullføre utdanningsløpet og bli en del av arbeidslivet.

Jeg er så stolt over at vi jobber med det hos meg i den private barnehagen jeg jobber i. Men vi ønsker også selvsagt flere ansatte, slik at vi føler at tiden strekker til, slik at vi alle kan gå hjem etter endt arbeidsdag og vite at vi har hatt tid og sett alle barna.

Usannheter om private

Jeg blir derfor vanvittig frustrert når hver setning, hvor kvalitet og bemanning innenfor barnehagefeltet nevnes, avsluttes med muligheten for kutt til de private barnehagene. Halvparten av Norges barn går i private barnehager, og de private kan år etter år vise til bedre resultater på brukerundersøkelser enn de kommunale. Hva godt gjør det for disse barna at satsingen på den kvaliteten de skal møte, forsvinner i usannheter og påstander om at de private kun driver barnehager for å melke AS Norge for penger?!

Jeg valgte FUS barnehagene på grunn av deres faglige satsning. Jeg jobber i barnehage fordi jeg vet hvor viktig barnehagen er for hva som vil skje med barna resten av livet. Jeg er barnas advokat, jeg er deres stemme ut til de som må høre det. Barn i barnehage fortjener satsing på kvalitet og nok mennesker til å opprettholde kvaliteten - ikke krangel om penger. Kvalitet koster!

Konkurranse er sunt

Jeg er selvsagt enig i at kommunalt tilskudd skal gå til barna i barnehagen, og det er helt greit at det føres tilsyn på dette området, men ikke la det ta helt over. Det er da ikke slik at ALLE private aktører kun er ute etter å få mest mulig utbytte og gir blanke i hva de leverer av kvalitet. Enten det er barnehage, tannleger, sykehus eller snekkerfirmaet, så tenker jeg at konkurranse får oss alle til å gi det lille ekstra for å styrke kvaliteten på det vi tilbyr er nødvendig.

Denne konkurransen er viktig for at vi skal «lete» videre og forske på hvordan tilbudet vi leverer kan bli enda litt bedre for barna hos oss.

Vær så snill og hold fokuset, folkens. Vi må heve stemmen vår slik at kvalitetsfokuset og bemanningsnormen ikke drukner i økonomisnakk. Tidlig innsats starter med de yngste barna!

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS