DEBATT

De ansatte i barnehagen

– Som forelder i en travel hverdag, har jeg flere ganger tatt meg selv i å ta barnehagen og de ansatte der litt for gitt, skriver barnehagelærer Eirik Wold Falla.

Publisert Sist oppdatert

Når du skal levere poden i barnehagen, hva er da det viktigste for deg?

Jeg er selv forelder til en gutt på to år, og mitt svar er at han må TRIVES. Jeg vil at han skal bli sett hver eneste dag. Ikke bare sett med øynene, men med hjertet. Han må føle at han betyr noe, både som menneske og for barnegruppen som helhet. Han må bli tatt på alvor, ikke få vilja si hele tiden, men følelsene hans må bli sett og anerkjent. Hver eneste dag!

Så er det mange som snakker om læring, både språklig, kroppslig og til og med faglig. Sønnen min er to år, det han trenger, er trygghet og forutsigbarhet i hverdagen sin. Hvis dette er på plass, ja da kan vi begynne å prate om hva og hvordan han skal kunne tilegne seg slik kunnskap. Og så er det ikke slik at etter endt innkjøring, så er dette på plass. Disse båndene må opprettholdes hver eneste dag!

Kan DU ha en dårlig dag på jobben?

Det kan faktisk ikke de som jobber i barnehagen til sønnen eller dattera di. Ikke misforstå nå, de kan jo ha dårlige dager, men i det de møter det første barnet i døra, så kan de ikke det. De må sette sine egne tanker og følelser på vent i 7.5 timer, slik at deres barn føler at de blir sett med hjertet. De aller fleste som jobber i barnehager rundt om i landet, vil jeg tro, har slike sterke følelser til de barna som de har i sin egen lille barnegruppe.

«Det er jo bare koselig å jobbe med barn da!»

Da stiller jeg spørsmålet: Så hvorfor jobber ikke alle i barnehage da?

Igjen, ikke misforstå meg nå. Det er koselig å jobbe med barna deres. Men det er fremdeles stort press på alle som jobber der. Trykket fra det offentlige og foreldrene blir også større i barnehagene, ikke bare i skolene. Flere barn per voksen, krav til planlegging, gjennomføring og dokumentasjon. Nå skal ikke jeg rote meg bort i denne diskusjonen her, men jeg vil at man skal ha i bakhodet at det ikke bare er kos å jobbe i barnehage.

Som forelder i en travel hverdag, har jeg flere ganger tatt meg selv i å ta barnehagen og de ansatte der litt for gitt. Så neste gang vi leverer barnet vårt i barnehagen, og møter en ansatt som smiler både til oss voksne og barna våre klokken 07.02, stopp opp litt og tenk over hvem personen er, hva den gjør og hvorfor de gjør som de gjør. (Og tro meg, de gjør det IKKE for penga.)

Powered by Labrador CMS