Styrer Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage har lenge tatt til orde for at reglene for båtbruk i barnehagen må endres.

Endrer reglene for båtbruk: – Viser at det nytter å kjempe

Nå skal fartøy som brukes av barnehager, skoler og leirskoler til sjøvettaktiviteter følge regelverket for fritidsfartøy. Det gjør det enklere for barnehager å ta barn med ut i båt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan jo ikke bare kapitulere, vi må slåss!

Det sa Lise Lauvik, styrer i Langøy friluftsbarnehage, høsten 2018 om reglene for båtbruk i barnehage. Helt siden hun ble oppmerksom på de rigide reglene, som hindret barnehager i å ta med barna ut i båt, har hun jobbet for å endre regelverket.

Nå får hun lønn for innsatsen: Fra i morgen, 1. februar, endres regelverket.

– En seier for demokratiet. Dette viser at det nytter å kjempe for noe, sier styreren.

Skal følge regelverket for fritidsfartøy

– Det har vært flere saker der barnehager, skoler og leirskoler ikke lenger kan ta med barna i båt. Jeg er derfor glad for at vi har landet på en løsning som sikrer at barn og unge fortsatt kan lære om sjøen og sjøvett, samtidig som vi ivaretar sikkerheten, sier tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

BAKGRUNN

Barnehage.no har blant annet tidligere skrevet om Strusshamn barnehage på Askøy og Sævarhagen FUS barnehage ved Stord som begge valgte å slutte å bruke båt etter at de ble oppmerksomme på de strenge reglene.

For i skipssikkerhetsloven falt barnehagene inn under begrepet «næring». Det innebar blant annet at: «Fører skal ha sertifikat tilpasset fartøyets størrelse, minimum D5L – fritidsbåtskippersertifikat eller fiskeskippersertifikat klasse C, helseerklæring for arbeidstakere på skip og grunnleggende sikkerhetsopplæring i henhold til forskrift om kvalifikasjonskrav».

Sjøfartsdirektoratet har over tid arbeidet med nye regler for fartøy under 24 meter som fører 12 eller færre passasjerer. Forslag til ny forskrift var på høring i fjor vår, og det kom inn svært mange høringssvar, opplyser departementet i pressemeldingen.

Den ferdige forskriften innebærer at flere grupper enn tidligere kan følge regelverket knyttet til fritidsfartøy, blant annet fartøy som brukes av skoler, leirskoler og barnehager til sjøvettaktiviteter. Også fartøy som brukes av medlemmer i lag eller foreninger til fritidsaktiviteter, unntas helt fra forskriften. Disse fartøyene må i stedet følge regelverket for fritidsbåter, melder Sjøfartsdirektoratet på sine nettsider.

Forskriften trer i kraft i morgen, 1. februar.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler, i tillegg til de vanlige krav som gjelder fritidsfartøy, at aktørene oppfyller følgende:

  • Fartøyet opererer i maksimum 10 knop
  • Fører av fartøyet har båtførerprøven
  • Det er god mobildekning i området og mobiltelefonen oppbevares i vanntett futteral
  • Alle om bord er iført egnet flyteutstyr under hele seilasen
  • Fartøyet har om bord en innretning som gjør det mulig å plukke opp en person fra vannet

Les mer om den nye forskriften her.

Powered by Labrador CMS