Ada Sofie Austegard, leder i Stine Sofies Stiftelse.

– Er det for tøft, så bytt jobb!

Ada Sofie Austegard sparker hardt mot pedagoger og andre som jobber med barn.

Publisert Sist oppdatert

Lederen for Stine Sofie-stiftelsen, som mistet datteren sin i Baneheia for 15 år siden, var en av foreleserne på Se meg-konferansen i Alta i går. Hun gikk hardt ut mot de som jobber med barn, og som synes vold og overgrep er vanskelig.

– Er det for vanskelig så finn deg en annen jobb, sa Austegard, som mente at alle som jobber med barn, i stedet for å se vekk ved mistanke om vold og overgrep, heller bør begynne å se bedre etter.

Ingen meldte fra

Hun pekte på Kristoffer-saken, der en åtte år gammel gutt etter år med gjentatt mishandling til slutt døde av skadene.

Les hele intervjuet i Altaposten.

– Til tross for at han kom til barnehage og skole år etter år med skader, var det ingen som meldte fra.

Hun viste bilder av barn utsatt for vold. En baby med brannsår i ansiktet som følge av at foreldrene hadde dratt henne etter et grovt ullteppe, småbarn med brudd på hodeskallen, gjenklistrede øyne, brannsår på hele overkroppen og i ansiktet, barn med sår i ganen etter at penis var trengt opp i munnen og barn med sår bak begge ørene.

Elendig Barnevern

– Fordi noen har dratt dem etter ørene eller hatt munnsex. Da holder man gjerne hodet fast. Dere tror det ikke før dere ser det. Men jeg har sett det, sa Austegard.

– Hvis man mistenker at et barn utsettes for vold eller overgrep ringer man Barnevernet. Men de er elendige på å sikre spor og etterforske. Så overgriper får god tid til å skjule eller slette spor. Ringer man direkte til politiet, vil de sikre spor. Så kan barnevernet kobles inn.

Politiet er flinke til å snakke om refleksbruk, men tør ikke snakke med barna om vold, mener Austegard.

Vet ikke hva som er ulovlig

– Barnevernet snakker ikke med barn om vold og overgrep, sa Austegard, som savner et politi og barnevern som drar ut i barnehager og skoler og forteller barn hva som er vold og overgrep og at dette faktisk ikke er lov.

Unger vet at det ikke er lov å sparke eller slå eller kjøre fort med bil.

– Men ikke at det ikke er lov for voksne å ta på tissen deres eller at voksne ber barna ta på deres tiss. De vet heller ikke at det er ulovlig for voksne å krangle slik at barna blir redde av det, sa Austegard, som minnet om at psykisk vold også er ulovlig.

Powered by Labrador CMS