Det var stor stemning på Vanguard i Oslo når sangene ble fremført for barn for første gang.
Det var stor stemning på Vanguard i Oslo når sangene ble fremført for barn for første gang.

Kjente artister synger om barns rettigheter

Linn Skåber, Knut Reiersrud, Tuva Syvertsen og Jon Niklas Rønning bidrar på Redd Barnas CD med sanger som lærer hva de har rett til.

Publisert Sist oppdatert

Musiker og tegner Tomas Drefvelin har skrevet og produsert fem sanger med temaer som angår barn, for Redd Barna. Platen «Fem sanger fra Rettighetsslottet» skal sendes gratis til skoler og barnehager. De fire kjente artistene synger om hver sin rettighet, med barn som korer på sangene. I tillegg synger Tomas Drefvelin en sang selv.

Redd Barna presenterte sangene med lanseringskonsert for over 120 førskolebarn — hvor de kom for å synge med og samtidig lære om barns rettigheter. Sangene er laget på en slik måte at de også fungerer som frittstående barnesanger. 

Barna fra barnehagen Gaia barnehus synes det var veldig flott å være med på konserten.

– Det var gøy å høre på musikken, sa en av jentene.

Før sangen om trekkoppkrokodillen ble fremført, kom det en krokodille gående mellom barna.

– Krokodillen var kul, sa en av guttene.

Også sangen om å ha sko på hodet slo an blant barna.

– Jeg ville gjerne hatt en sommerfugl på hodet, det høres så fint ut, sa en av jentene.

Barn har egne rettigheter

Sangene handler blant annet om barns rett til beskyttelse, rett til å bli hørt, til å være seg selv og retten til liv og utvikling. Barn har egne rettigheter, og det er viktig å gjøre barna klar over det. Sangene er skrevet slik at barn forstår dem, og de er lette å synge med på.

Linn Skåber synger sangen «Sko på hodet».

– Denne sangen formidler et ønske om å få være seg selv og den man er, om å sette sammen sjelen, tankene og hjertet. Jeg tror denne sangen kan hjelpe mot mobbing, fordi det er viktig at vi rundt omkring i samfunnet ser verdien av å være litt annerledes, og å være stolt av det. Både på skolen og i hverdagen må vi gire opp barna til å være litt annerledes enn røkla, sier Skåber.

Knut Reiersrud både synger og spiller munnspill på «Trekkoppkrokodille», som handler om å beskytte barn.

– Det er en krokodille som bor under en bro, og som passer på at det ikke kommer noen slemme mennesker inn, sier Reiersrud.

På sangen «Ropert» er det Tuva Syvertsen som både synger og roper.

– Det å få være med å sette fokus på barns rettigheter og rett til å bli hørt er noe som er veldig viktig, og som åpenbart ikke overholdes. Hver eneste dag så er det veldig mange barn som ikke blir hørt. Dette er en låt fra barnas perspektiv. Hva gjør man når man opplever å ikke bli hørt? Jo, man roper så høyt man kan. Sangen minner også barn og voksne på at det er ingen som eier barn, at barn er egne personer som kan og bør ta egne valg, sier Syvertsen.

Morsom innpakning

Sist på CDen synger Jon Niklas Rønning om å snurre på en globus.

– Denne sangen formidler en lett undring over livets små og store spørsmål. Når man er barn, så kan man lure på hvordan barn har det i andre land. Jeg tror det er viktig at barn får høre dette med rettigheter og barnekonvensjonen pakket inn på en morsom måte, og hvis jeg kan bidra til det, så er jeg veldig glad for det, sier Rønning.

Den nye platen er en del av Rettighetsslottet, et digitalt og gratis undervisningsmateriell for de eldste barnehagebarna og elever i småskolen, se reddbarna.no/rettighetsslottet. Det er første gang Redd Barna gir ut en slik plate, og det er første gang det gis ut sanger om barns rettigheter i Norge.

– Vi er stolte over å ha med oss så mange flinke artister, musikere og barn på «Fem sanger fra Rettighetsslottet». Vi håper flest mulig vil høre på sangene, og på den måten få vite mer om hva de har rett til. Også voksne bør få med seg disse sangene, de er viktige for alle, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

CDen er utgitt med støtte fra ExtraStiftelsen og Redd Barna.

Powered by Labrador CMS