DEBATT

En god barnehagestart er viktig for å skape trygge barn.
En god barnehagestart er viktig for å skape trygge barn.

En ny start for barn og foreldre

– Lille venn, du skulle bare visst at her skal du løpe, leke, klemme og danse, sier Erle Sellevåg og tenker på alle nye barn og foreldre som nå forbereder seg på barnehagestart.

Publisert Sist oppdatert

Bare et barn

Bare et barn kan lage en far og en mor ut av en lyst og en lengsel.
Bare et barn kan puste liv i en slekt.
Barn kommer fra et hemmelig sted der tiden renner inn i verden.
Har du spurt et barn hva som er der?
Barn viser kjærlighet – uten å kreve noe tilbake.
Har du kjent at det gir deg glede og styrke – men gjør deg sårbar?
Barn viser deg dine verste svakheter – uten beskyldninger.
Har du kjent at det gjør deg til en sint kriger – uten å drepe?
Barn viser deg din egen fortid speilet i nåtiden, har du lyttet til forskjellen?
Har du spurt og lært – i stedet for å svare?
Barn kommer fra et hemmelig sted der tiden renner inn i verden.
Det har med seg spørsmål med skjulte svar – og svar med skjulte spørsmål.
Den som vil lære noe om selve livet, bør ikke overse en så sikker kilde.
Bruk tiden – for plutselig er barnet forsvunnet langt inn i en voksen.
Trond Viggo Torgersen 

Så sniker sommeren innpå oss, det tas farvel i barnehager, noen ganger for godt. Men en slutt betyr også en begynnelse, som oftest i august. Da står vi klar igjen med åpne armer og nysgjerrighet, hvem er dette lille mennesket som nå skal tre inn i vår magiske verden?

Lille venn, du skulle bare visst. Du skulle bare visst at her skal du løpe, her skal du leke, her skal du klemme, her skal du danse.

Her skal du føle at du er hjemme når du ikke er hjemme hos dine nærmeste. Her skal du få medvirke i din egen hverdag, vi ser deg, vi ser hva du strekker deg etter. Vi prøver å forstå hva som får deg til å gråte dine modige tårer. Vi støtter deg i lek, for dette er nytt for deg, du trenger oss voksnes armkrok og vårt trygge fang. For vi er her for deg, så godt vi kan, vårt mål er din trygghet så kan alt det andre komme etter hvert.

Vi vet at mamma og pappa tenker på deg, kanskje til og med hvert sekund du er hos oss. Vi vet det er vanskelig å forstå at dette skal gå bra. Gi det tid sier vi, men det er lov å være redd og usikker, mamma og pappa savner deg.

Her lille venn, skal du danne vennskap. Dine små venner venter på deg, de er ikke oss voksne lik. Skeptisk til nye mennesker kan vi være, å sitte ved siden av dem på bussen skal vi i alle fall ikke. Men våre små venner, er ikke farget av den bakgrunn, de smiler til deg med hele kroppen.

Visst kan det virke brutalt i denne barnehage verden, du kan kanskje få deg et dytt. Dette er du ikke vant til hjemme, men du lærer raskt at du har dine egne grenser og blir en mester i å ordne opp. For mamma og pappa er nok dette uvant, men bare vent å se, de voksne skal betrygge, det er slik vi kommuniserer uten språk. Men klart de voksne passer på.

Du blir trøtt etter lunsj, der du ser deg rundt. Det er mange inntrykk å fordøye, gjespene sitter løst. Men det er så kjekt å spise her, du får jo holde skjeen selv, visst får du velge pålegg, vi vet hva du liker. Så blir du plukket opp av den voksne du er så trygg på allerede, sammen henter dere bamsen og tutten, den er god å ha. Bleien skiftes, her prates det og synges det. Så står vognen å venter på deg, å så godt det blir med en lur. Den voksne er der med deg, helt til du sovner, det synges og nynnes i forsiktige toner, gjerne sangen vi vet du liker hjemme.

Vet du, vi snakker med mamma og pappa når du er i barnehagen, de savner deg. Mangler du noe, sier vi ifra, ønsker mamma og pappa noe, strekker vi oss langt for å få det til. Vi er jo her for deg alle sammen, du unike lille menneske.

Nå blir du hentet, du blir så glad, vi gleder oss til å se deg i morgen.

Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under. Har du noe på hjertet? Send det til oss på red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS