Nå er det høysesong for lus.
Nå er det høysesong for lus.

Tid for lusesjekk

Uke 35 er nasjonal uke for lusesjekk.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av barn og unge har nylig returnert til skoler og barnehager over hele landet etter ferien. En spennende tid med nye muligheter, men også tradisjonell høysesong for lus. Når sommerferien er over, er det vanlig at mange barn er smittet med hodelus.

På sine nettsider oppfordrer Folkehelseinstituttet (FHI) derfor alle landets barnehager og skoler til å arrangere kampanjer mot hodelus denne uken. Dette kan blant annet gjennomføres ved å informere foreldrene om hvordan man sjekker for og behandler hodelus.

Siden samtidig sjekk og behandling av hodelus ser ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid foreslår FHI at barnehagene kan oppfordre foreldre til å foreta lusesjekken helgen 3.-4. september, med fortløpende behandling om nødvendig. Alle i husholdningen bør sjekkes, både barn og voksne.

To til fire prosent har lus

FHI er blant aktørene som de siste årene har oppfordret til to årlige, nasjonale uker for lusesjekk: Uke 10 og uke 35. Grunnen til at norske foreldre oppfordres til to slike årlige dugnader, er at jevnlig lusesjekk er den mest effektive måten å stoppe lusespredning.

Ifølge FHI er hodelus et stadig tilbakevennende problem i norske barnehager og skoler. De anslår at mellom to og fire prosent av norske barn har lus til enhver tid.

På nettsiden www.luseradar.no kan foreldre få en indikator for risikoen for lus i sitt fylke. Her rapporterer over 200 norske apotek inn sitt fylkesvise, totale salg av lusemidler. De fylkene som viser økning i lusemidler, markeres med rødt.

Hvordan sjekke barna for lus?

1) Legg et håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår skal du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus.

2) Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak, for å fjerne døde lus.

3) Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

4) Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle lus er fjernet. Luseegg må kanskje fjernes med fingrene.

Oppdages det lus bør foreldrene varsle barnehagen og foreldre til barnets nære venner slik at også de kan foreta en lusesjekk.

Les mer på FHI sine nettsider

Powered by Labrador CMS