Hammerfest har flest kommunale barnehager, og en håndfull private barnehager.

Kommunen droppet å betale: – Beklagelig, problematisk og urovekkende

Nå frykter advokaten kaos.

Publisert Sist oppdatert

 Kommunalt tilskudd utgjør rundt 80 prosent av de private barnehagenes inntekter, og gjeldende regelverk er forholdsvis tydelig, slik det kommer fram i nasjonal «Forskrift om tildeling av tilskudd for private barnehager».

Senest 31. oktober året i forveien, skal satsene være ferdig beregnet (§ 9). Og tilskudd skal utbetales forskuddsvis hvert kvartal, inntil kommunen fatter endelig vedtak om tilskudd (§ 1 tredje ledd).

Likevel hender det at kommuner ikke etterlever nevnte regler.

«Skrekkeksempel»

Eksempelet PBL-advokat Hans-Arne Nyheim nylig så hos Hammerfest kommune, er imidlertid for enestående å regne, ifølge Nyheim selv.

2. februar sendte han et skarpt brev til kommunen, på vegne av tre lokale barnehager, som da ennå ikke hadde mottatt en krone i tilskudd fra Hammerfest kommune for 2024.

Og som heller ikke har fått noe satsvedtak å forholde seg til for inneværende år.

I brevet poengterer Nyheim at kommunens unnlatelser setter de private barnehagene i en svært vanskelig og utfordrende situasjon.

Han beskriver det hele som totalt uakseptabelt.

- For det første har ikke barnehagene mulighet til å forbedre og planlegge driften inneværende år på en god måte og for det andre får dette stor betydning for barnehagenes likviditet, skriver Nyheim.

Kommunen beklager

Advokaten varsler samtidig at det vil bli sendt en henvendelse til Statsforvalter i Troms og Finnmark med anmodning om veiledning og/eller tilsyn med kommunen. Dette begrunnes også med at man fra barnehagenes side har kjent på frustrasjon over ikke å få svar på henvendelser til kommunen.

- Svært beklagelig, problematisk og urovekkende, mener Nyheim.

Kort tid etter kommer svaret fra kommunalsjef for oppvekst og kultur i Hammerfest: Arve Solvi Paulsen skriver at han vil se på saken umiddelbart.

Påfølgende mandag (5. februar) kommer den første meldingen om forskuddsvis utbetaling for første kvartal 2024.

 «Hammerfest kommune har ikke fattet endelig vedtak om tilskudd, og skal dermed utbetale tilskuddet for første kvartal 2024 forskuddsvis. For utbetaling av dette tilskuddet benytter vi sats for 2023. Hammerfest kommune beklager at dette vedtaket og ikke minst utbetalingen ikke er gjort tidligere.»

For denne ene barnehagen, dreier det seg om et beløp på 4,3 millioner kroner.

Gjør feil for millioner

- Er saken å anse som løst nå?

- Nei, etter det jeg kjenner til er det bare en barnehage som har fått forskudd. Jeg har ikke fått vedtak om tilskuddssatser ennå, svarer Nyheim (bildet).

Oppdatering: Torsdag 8. februar får barnehage.no bekreftet at avgjørelse om  forskudd også for de to øvrige barnehagene ble gjort 5. februar. Forskuddene skal ha blitt utbetalt samme dag.

En annen utvikling i saken, er at Statsforvalteren i Troms og Finnmark nå har sendt brev til Hammerfest kommune, der barnehagemyndigheten bes redegjøre for om sats- og tilskuddsvedtak er gjort - og i motsatt fall - om Hammerfest kommune har betalt ut forskudd.

Barnehage.no har tidligere omtalt at PBL (Private Barnehagers Landsforbund) avdekker feil ved tilskuddene hos en svært høy andel av kommunene.

Feil som for året 2023 alene, har summert seg til minst 134 millioner kroner.

Samtidig har regjeringen foreslått nye regler for barnehagesektoren, som innebærer at kommunene blir pålagt å fastsette egne forskrifter for beregning av tilskudd til private barnehager.

Advokat Nyheim er meget klar på hvordan han tror det vil slå ut, dersom forslaget skulle få flertall i Stortinget.

- Katastrofe for de private barnehagene. Kaos med ufattelig mange klager.

Powered by Labrador CMS