Audun Ingvartsen er forbundsleder for arbeidstakerorganisasjonen Lederne.

Snakker på vegne av mer enn 700 barnehageledere: – Vanskelig å forstå

Lederne mener bestemt at de nasjonale kravene barnehagesektoren er underlagt, fortsatt bør finansieres gjennom et nasjonalt regelverk.

Publisert Sist oppdatert

Fagforeningen for ledere og betrodde medarbeidere - Lederne - er en medlemsstyrt, partipolitisk uavhengig arbeidstakerorganisasjon med totalt 16.500 medlemmer, hvorav mer enn 700 i norske barnehager.

I arbeidet med høringssvar til regjeringens forslag til endringer i styring og finansiering av barnehagesektoren, har Ledernes barnehageutvalg, bestående av representanter fra både private og offentlige barnehager, deltatt.

Inngående kjennskap

– Våre medlemmer har både en inngående kjennskap til alle sider av sektoren, og vil personlig merke endringer som ledere og ansatte, skriver fagforeningen i en pressemelding.

Der heter det også at:

«Lederne finner det vanskelig å forstå at de mange foreslåtte lovendringene skal møte barnehagesektorens utfordringer. Det kan virke som et ideologisk bakteppe motiverer mange av de foreslåtte endringene som Lederne tror vil gjøre privat barnehagedrift mye vanskeligere i fremtiden.»

Usikre rammevilkår

Det peker på at selv om strukturen på eiersiden har endret seg de siste 10-15 årene, så leverer konsernene likevel svært gode tjenester til sine brukere, samtidig som de har ryddige og ordentlige lønns- og arbeidsforhold.

Lederne mener Norge er best tjent med både et offentlig og et privat barnehagetilbud, og mener bestemt at de nasjonale kravene sektoren er underlagt, fortsatt bør finansieres gjennom et nasjonalt regelverk, skriver de.

Lederne tror ikke kommunale forskrifter for tilskuddsberegning i hver enkelt kommune vil styrke verken kvalitet, ressursutnytting eller lokaldemokratisk innflytelse. Snarer frykter Lederne skiftende og usikre rammevilkår som sist vil ramme arbeidstakere, private barnehager og det totale barnehagetilbudet.

Økte samfunnskostnader

– Det er sannsynlig at de foreslåtte endringene vil gi økte samfunnsmessige kostnader, og Lederne tror regningen for de mange foreslåtte endringene sendes til våre medlemmer i barnehagesektoren, i form av stor usikkerhet knyttet til egen arbeidsplass, reduserte muligheter for karrierevalg, og, ikke minst, i form av et redusert og mindre variert velferdstilbud i norske kommuner, sier forbundsleder Audun Ingvartsen.

«I en tid da det snakkes om tillit og tillitsreformer, er dette et eksempel på det motsatte: Regjeringen ønsker å forlate en fungerende, om enn imperfekt, nasjonal tilskuddsordning, for et styrings- og finansieringsopplegg som skal utformes i Norges 357 ulike kommuner», heter det i pressemeldingen.

Økt konfliktnivå

Lederne frykter at en rekke kommunale tjenester vil måtte vike for å innføre omfattende endringer av et område som ikke nødvendigvis trenger det, og anbefaler mindre og mer målrettede tiltak - i samarbeid med partene i arbeidslivet - som en mer hensiktsmessig løsning.

- Sett fra en barnehagehverdag frykter vi at regjeringens forslag om avvikling av nasjonale regler for beregning av tilskudd, kan føre til økt konfliktnivå mellom private barnehager og kommuner. Dette kan stå i veien for utvikling av kvalitet og mangfold i sektoren, sier barnehageutvalgets leder, Linn Høyland Larsen som også er daglig leder i Vågsbygd FUS Barnehage AS.

Økt volum av oppgaver

Lederne tror ikke forslagene som er ute på høring vil styrke lokaldemokratiet og kvaliteten i barnehagetilbudet, men snarere gi norske kommuner omfattende ekstra oppgaver uten ekstra finansiering. De konkluderer på følgende vis:

«Det samlede volumet på oppgavene vil øke, omfattende overføring av oppgaver til norske kommuner vil finne sted, og det er vanskelig å forstå hvor kompetansen og ressursene til å løse disse oppgavene skal komme fra.»

«Forslaget er etter Ledernes oppfatning for dårlig utredet, ulike løsningsalternativ er lite belyst, og de samfunnsmessige konsekvensene er i liten grad tallfestet eller gjort rede for.»

Powered by Labrador CMS