Vil legge til rette for gjenbruk av klær i barnehagen
«Å nei! Nå er den fine genseren blitt for liten.» Noen som kjenner seg igjen?
Barn vokser gjerne ut av klærne før de blir oppbrukt. Ikke alle foreldre har noen å gi plaggene videre til, og det er ikke nødvendigvis «bare å kjøpe nytt».
Generelt i samfunnet øker oppmerksomheten om gjenbruk, og barnehagene kan ta en viktig rolle som tilrettelegger.
For eksempel ved å arrangere et gjenbruksmarked.
Tilgjengelig og praktisk
Nettopp det håper prosjektleder Linda Cecilie Dale i miljøsertifiseringsordningen Grønt Flagg å kunne bidra til.
- Vår ambisjon er å gjøre gjenbruk av klær tilgjengelig og praktisk til foreldrene i barnehage og at man får en økt bevissthet på klesforbruk og hva dette gjør for kloden vår, sier hun i en pressemelding sendt ut tidligere denne uka.
Sammen med Naturvernforbundet og med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har Grønt Flagg laget ressurser og materiell som skal gjøre det enkelt for barnehager å holde gjenbruksmarked.
- Ifølge Naturvernforbundet så bruker vi klærne våre mye kortere enn de er ment å vare. Det gjør at mer natur enn nødvendig går med til å produsere nye klær til oss. I dag kaster vi 23 kilo klær hver i året. Slik kan vi ikke fortsette og vi må alle bidra for å redusere forbruket, sier Dale.
Nytt eventyr for barna
For å engasjere barna i temaet, er det også blitt laget eventyr. Det handler om T-skjorten Teo, og er skrevet av forfatter Thea Marie Dolva og illustrert av Victoria H. Hamre.
- Da vi utarbeidet materiellet for et gjenbruksmarked fikk vi mange gode innspill fra flere barnehager som har erfaring med gjenbruk. Ideen om en fortelling om et klesplagg som kan engasjere barna var det barnehagene som selv kom med da de savnet historier om gjenbruk for barn. Dermed ble eventyret om T-skjorten Teo laget, forteller Dale i pressemeldingen.
Tilbudet er gratis og for alle, og på nettsidene til Grønt Flagg fins mer info og mulighet til å melde seg på for å få tilsendt materiell.
Miljøsertifiseringsordningen har sett en økende trend hos barnehager som ønsker jobbe med mer ansvarlig forbruk og gjenbruk, og at flere ønsker å arrangere et gjenbruksmarked i barnehagen.