I Bergen er smittevernoverlegen bekymret over høye smittetall.

Noen kommuner har innført gult nivå, andre opplever at det er umulig

Barnehager i Trondheim opplever sykefravær uten sidestykke. I Bergen tillater ikke bemanningssituasjonen gult nivå, ifølge smittevernoverlegen.

Publisert Sist oppdatert

Allerede tirsdag besluttet kommuneoverlegen i Bærum å sette alle skolene i kommunen på gult nivå. I tillegg ble åpningstiden i SFO og kommunale barnehager redusert. Av kommunens nettsider framgår at andelen smittede blant barn og unge utgjør nær 50 prosent av de påvist smittede siste 14 dager.

Nittedal kommune innførte også gult nivå i skoler og barnehager onsdag.

- Årsaken er den endrede smittesituasjonen, samtidig som barn og unge utgjør en stor andel blant de smittede, opplyser kommunen.

Flere kommuner, som Indre Østfold, Asker og Lørenskog har varslet innført eller innført gult nivå på skoler, ifølge NTB.

- Umulig å innføre gult nivå

I Bergen er smittevernoverlege Marit Voltersvik er bekymret over de høye smittetallene. Overfor Bergensavisen (krever innlogging) pekte hun imidlertid tirsdag på at gult nivå i trafikklysmodellen for barnehager og skoler ikke er mulig å få til med den bemanningssituasjonen man har i kommunen nå.

– Skolene klarer ikke gult nivå nå – de ansatte er enten syke eller hjemme med syke barn, men i Bergen har vi den siste tiden brukt en tilpasset modell av gult nivå når det er utbrudd i skole eller barnehage, sa Voltersvik tirsdag kveld.

For barnehager innebærer gult nivå i trafikklysmodellen at hele avdelinger regnes som en kohort, med faste ansatte per kohort.

I en pressemelding onsdag formiddag opplyser byrådet i Bergen at de vurderer å innføre strengere koronatiltak enn de nasjonale. Voltersvik vil også anbefale nye tiltak i barnehage og skole på grunn av høyt smittepress og sykefravær i disse tjenestene, skriver bt.no.

Sykefravær uten sidestykke

I Trondheim kunne ikke kommunalsjef Ella Ingdal anslå hvor mange av barnehagene i byen som drev med redusert tilbud per tirsdag kveld. Det skriver Adresseavisen (krever innlogging).

Men hun opplyser om en håndfull tilfeller der barnehagen har vært stengt hele dager for enkelte barnegrupper, og flere tilfeller hvor redusert åpningstid har tvunget seg fram.

– Jeg vil understreke at det ikke er tiltak som barnehagene setter inn for å avhjelpe situasjonen i form av å for eksempel avlaste ansatte. Det er av ren og skjær nødvendighet, sier hun til avisa.

Kommunalsjefen har aldri opplevd lignende sykefravær.

– Det har aldri vært i nærheten av dette. Vi driver en sektor med tradisjonelt høyt sykefravær, og er marginalt bemannet. Vi er ikke rigga for å tåle fravær av denne dimensjonen i det hele tatt, og har vanskelig nok med å håndtere sykefraværet i normale år. Med den situasjonen som er nå, hvor vi også er helt i beit for vikarer, går det ikke opp, sier Ingdal til Adressa.no.

Skjermknips av trafikklysmodellen, slik den beskrives i veileder om smittevern for barnehager.
Powered by Labrador CMS