Fra høsten kan novemberbarn få rett til barnehageplass.
Fra høsten kan novemberbarn få rett til barnehageplass.

Advarer mot barnehage for de aller minste

Pedagogikklektor er skeptisk til barnehagestart for barn helt ned til åtte måneder.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Stavanger Aftenblad. (Bak betalingsmur)

Tidligere i år sendte regjeringen et forslag på høring om at barn født i november kan få rett til barnehageplass fra høsten 2017. I høringsforslaget foreslår regjeringen at kommunene kan velge å tilby plass allerede i august for de barna som er født i november. Det vil da være opp til foreldrene om de vil vente til barnet fyller ett år i november eller om de ønsker plass fra august. Dermed kan de yngste barnehagebarna være åtte måneder gamle når de begynner i barnehagen.

Lektor Cecilie Evertsen ved Universitetet i Stavanger, sier til Stavanger Aftenblad at en så tidlig start kan medføre risiko for barnets mentale helse.

– Forskning viser at det kan bety en risiko for barnets psykiske helse hvis ikke barnehagen klarer å ivareta dem godt nok, sier Evertsen som blant annet underviser i småbarnspedagogikk og spesialpedagogikk.

Hun påpeker at det er stor variasjon mellom barnehager og at flaks kan avgjøre om barnet kommer i en barnehage som kan ivareta det godt nok emosjonelt.

Evertsen sier så små barn er svært sårbare og synes det er uheldig at stadig yngre barn kan få rett til barnehageplass.

– Foreldre bør tenke seg veldig godt om før de sender så små barn i barnehage og virkelig jobbe med å finne andre alternativer, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Powered by Labrador CMS