Aksjonsgruppa 'Barnehageopprør' ble opprettet våren 2016 som en reaksjon på regjeringens forslag til endringer i barnehageloven og på Stortingsmelding 19 'Tid for lek og læring: Bedre innhold i barnehagen'.
Aksjonsgruppa "Barnehageopprør" ble opprettet våren 2016 som en reaksjon på regjeringens forslag til endringer i barnehageloven og på Stortingsmelding 19 "Tid for lek og læring: Bedre innhold i barnehagen".

Aksjonsgruppa "Barnehageopprør": – Ingen nyskapende rammeplan

Aksjonsgruppa «Barnehageopprør» mener at den nye Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, er som å rykke tilbake til start. Stiftelsen Kanvas er noe mildere stemt.

Publisert Sist oppdatert

Mandag lanserte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ny Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver, og en spent sektor fikk endelig innsyn i det som blir barnehagens nye grunnlov. Meningene er delte og rammeplanen får både ris og ros.

Aksjonen «Barnehageopprør», har engasjert seg tungt i hele prosessen rundt rammeplanen. Spesielt har de vært opptatte av å bevare metodefriheten og ivareta leken. Nå som de sitter med den endelige utgaven, registrerer de at den ikke framstår som spesielt nytenkende.

Aksjonsmedlem Palma Annette Kleppe, barnehagelærer og styrer i en foreldredrevet barnehage, forklarer:

– Den nye rammeplanen har blitt bedre enn utkastet og det er tydelig at interesseorganisasjonene har blitt lyttet til på sine spesifikke områder. Men vi har så langt ikke fått øye på noe som gjør den nye rammeplanen bedre enn dagens – dette er rett og slett en beskrivelse av det gode arbeidet som allerede gjøres i barnehagene, og ikke nyskapende eller faglig fornyet i særlig grad. Etter et år med opprør er vi tilbake der vi begynte, og vi er stolte over profesjonens innsats.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Skuffet over metodeansvar

Aksjonsgruppas viktigste kampsak har som nevnt vært metodeansvaret.

– Vi har erfart hvor uendelig viktig det er at profesjonsutøvere har et klinkende klart lovverk i sin hånd i de spesielle tilfellene der eier ønsker å pålegge profesjonen metoder som ikke harmonerer med profesjonens etiske- og kunnskapsmessige handlingsgrunnlag. Aksjonsgruppa bak «Barnehageoppør» er derfor skuffet over at ikke profesjonen ble lyttet til i spørsmålet om metodeansvar, selv om vi anerkjenner at rollebeskrivelsene er bedre enn de var i utkastet, sier hun og beskriver det som å trekke kortet "Rykk tilbake til start" og så miste litt at det du hadde da du sto på startstreken sist.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kanvas fornøyd

Også barnehagestiftelsen Kanvas, har ventet i spenning etter å ha levert sitt høringssvar tidligere i vinter. Nå er de i all hovedsak fornøyd med resultatet.

– Vi opplever at den nye rammeplanen er et tydeligere styringsdokument enn dagens rammeplan. Vi er positive til at den har blitt både kortere og mer konkret. Det gjør den til et bedre verktøy i barnehagehverdagen, sier daglig leder i Kanvas, Robert Ullmann i en pressemelding.

– Formuleringene om barnehagens verdigrunnlag og barns medvirkning mener vi er gode. Videre er vi spesielt positive til at det nå settes mål for personalets ivaretagelse av barns behov for omsorg og lek. Dette er et løft som er operasjonaliserbart i barnehagen.

– Rammeplanen gjenspeiler hva som skal til for å møte en mer kompleks barnehagehverdag, med blant annet flere ettåringer og flerspråklige enn for få år tilbake. Det stiller krav til kompetanse. Derfor ser vi frem til regjeringens løfte om en styrking av pedagognormen allerede til våren, avslutter Ullmann.

Hva mener du om rammeplanen? Vi vil gjerne høre fra deg, så send oss din mening til [email protected] eller legg igjen en kommentar under.

Powered by Labrador CMS