Bergen. People, children enjoying the amazing views in Norway to fjords, mountains and other beautiful nature miracles
Bergen kommune har nærmere 240 barnehager, hvorav 60 prosent private.

Bergen skal vedta høringsuttalelse – innstilling vender tommelen ned

I landets nest største by ser man en rekke problematiske sider ved regjeringens forslag til nye regler for styring og finansiering av barnehagesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Et flertall av barnehagene i Bergen er drevet av private og ideelle aktører. Bergen kommune ønsker tettere samarbeid med disse, og vil sørge for både likeverdig behandling og sikre rammevilkår.

Slik innledes byrådets saksframstilling og forslag til høringsinnspill, som skal behandles av bystyret 31. januar.

Det handler selvsagt om forslag til endring i barnehageloven med forskrifter, som Kunnskapsdepartementet (KD) har sendt på høring med frist 1. februar.

– Kan være for inngripende

Selv om Bergen kommune ser at KD har gjort et omfattende arbeid for å foreslå regelverksendringer, er det langt fra alle forslagene som faller i god jord.

Her følger noen av innvendingene punktvis, og i kortform:

  • Kommunen støtter ikke at reglene for utforming av tilskuddet i sin helhet skal overlates til den enkelte kommune uten nærmere overordnede retningslinjer. Dette vil øke, ikke redusere, konfliktnivået rundt tilskuddet. I tillegg til å øke administrasjonskostnadene.
  • Bergen kommune støtter heller ikke forslaget om å gi kommunene adgang til å redusere antall barnehageplasser en barnehage er godkjent for. Selv om slike endringer ikke skal kunne gjøres oftere enn hvert tiende år, kan dette være for inngripende til at private utbyggere vil investere i gode bygg.
  • Bergen kommune støtter dessuten ikke å lovfeste en forskrift med krav til åpningstider, med henvisning til byrådets intensjon om å åpne for større variasjon i barnehagenes åpningstider. Også forslaget om tak på kostpenger har man betenkeligheter med, da man frykter det kan svekke satsinger på sunn mat.

Foretrekker dagens regler

  • Heller ikke forslaget om helhetlig omlegging av tilskuddssystemet bifalles i vestlandshovedstaden, hvor man i stedet påpeker at dagens system danner et kjent rammeverk som stort sett er anerkjent av alle parter i barnehagesektoren.

«Bergen kommune vil foretrekke et grunnregelverk som er spesifisert på nasjonalt nivå, for eksempel med utgangspunkt i dagens regelverk, men at det presiseres at særskilte tildelinger/prosjekter kan holdes utenfor beregning og tildeles kommunale og private barnehager ut fra samme kriterier og tildelingene holdes utenfor den ordinære satsberegningen», heter det i forslaget til høringssvar.

Kommunen mener på prinsipielt grunnlag at likeverdige tilskudd sikres best gjennom dagens ordning, der en legger kostnadsnivået i kommunens barnehager til grunn, men samtidig bruker nasjonale sjablonger der det ikke finnes sammenlignbare kommunale størrelser.

Å selv skulle vurdere hva som er et likeverdig tilskudd til for eksempel administrasjon, pensjon eller eiendom, vil være særs krevende, poengteres det.

Venter store merutgifter

Sist, men ikke minst:

    • Bergen kommune vurderer at forslagene fra Kunnskapsdepartementet vil by på omfattende merutgifter. Stikk i strid med departementets uttalte formening om at foreslåtte endringer samlet sett vil være innenfor dagens økonomiske ramme for barnehagesektoren.

«Bergen kommune mener at lovendringene som er foreslått vil få omfattende administrative og økonomiske konsekvenser, både når det gjelder forvaltning av tilskudd, godkjenninger, tilsyn og opptak. Bergen kommune forutsetter derfor at økte økonomiske og administrative merutgifter blir kompensert gjennom statlig finansiering», heter det i det foreslåtte høringssvaret.

Fordi saken ansees å være prinsipiell og innebære politiske avveininger, skal høringsuttalelsen gis av bystyret, etter innstilling fra Utvalg for barnehage, skole og idrett. 

Byrådets saksframstilling er signert byrådsleder Christine B. Meyer (H) og byråd for barnehage og skole, Daniel C. E. Hägglund (Frp).

Byrådet Meyer foran rådhuset. Fra venstre: Charlotte Spurkeland (H), Marte Monstad (FrP),Eivind Nævdal-Bolstad (H), Christine B. Meyer (H), Reidar Digranes (SP), Daniel C. E. Hägglund (FrP) og Christine Kahrs (H)
Byrådet Meyer foran rådhuset. Fra venstre: Charlotte Spurkeland (H), Marte Monstad (Frp), Eivind Nævdal-Bolstad (H), Christine B. Meyer (H), Reidar Digranes (Sp), Daniel C. E. Hägglund (Frp) og Christine Kahrs (H).
Powered by Labrador CMS