662 søkere flere søkere enn i fjor har barnehagelærerutdanningen som førstevalg.
662 søkere flere søkere enn i fjor har barnehagelærerutdanningen som førstevalg.

Sterk økning i søkertall: Flere vil bli barnehagelærer

Om lag 18 prosent flere har barnehagelærerutdanningen som førstevalg sammenlignet med i fjor. – I dag er det grunn til å juble for barnehagene, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Publisert

4 251 søkere har satt barnehagelærer på førsteplass foran vårens opptak til høyere utdanning. Det er en økning på 18,4 prosent fra i fjor (662 søkere), viser tall fra Samordna opptak.

Dette er rekordtall.

– I dag er det grunn til å juble for barnehagene. Med en økning på 18,4 prosent fra i fjor er det det høyeste søkertallet noen gang, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til barnehage.no.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner synes det er svært gledelig at det er en økning i søkningen til barnehagelærerutdanningen.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner synes det er svært gledelig at det er en økning i søkningen til barnehagelærerutdanningen.

– Jeg tror dette er et resultat av en stor satsing på barnehagene over tid. Vi satser på kompetanseheving og kvalitet. Vi får nå på plass en pedagognorm og en bemanningsnorm. Jeg tror dette i sum viser at det er attraktivt å jobbe i barnehagene og at statusen for yrket også er blitt høyere, legger Sanner til. 

De 4 251 søkerne kjemper nå om 2 531 studieplasser. Det betyr at det i år er 1,7 førstevalgssøkere per studieplass.

– Det at så mange ønsker å bli barnehagelærer gjør det lettere for oss å bygge laget rundt barna våre. Søkertallene er godt nytt for barnehagene, og det er også godt nytt for barna og for Norge, sier Sanner.

Flere vil ta høyere utdanning

Totalt har 142 000 personer søkt seg til høyere utdanning innen fristen. Det er en økning på 4,7 prosent fra i fjor, melder Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Også grunnskolelærerutdanningene opplever en oppgang i antall søkere sammenlignet med for ett år siden. 15,7 prosent flere har søkt grunnskolelærerutdanning for 1-7 trinn, mens 12,5 prosent flere har søkt grunnskolelærerutdanning for 5-10 trinn, ifølge tall fra Samordna opptak.

Økning for DMMH

I en pressemelding skriver Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) i Trondheim at de har 7,63 prosent flere søkere sammenlignet med fjorårets tall. Bare i 2008 hadde skolen et høyere antall søkere.

I tillegg til barnehagelærerutdanning på heltid og deltid, som i år hadde en liten økning i antall søkere, har DMMH også ulike linjer innen barnehagelærerutdanning. Størst økning i antall søkere har linjen Barnehagelærer med vekt på natur og friluftsliv, som hadde en økning på 25,90 prosent sammenlignet med i 2017.

Antall mannlige søkere til DMMH ligger stabilt på drøyt 20 prosent, opplyser høgskolen. Tall fra Samordna opptak viser at menn utgjør 19,5 prosent av førstevalgssøkerne til barnehagelærerutdanningen på landsbasis, mens kvinner utgjør 80,5 prosent.

  • Universitetet i Agder (UiA) melder at antall søkere til barnehagelærerutdanningen har vært relativt stabil – 62 førsteprioritetssøkere i år mot 64 i fjor til Campus Grimstad, og 239 i år mot 205 i fjor på Campus Kristiansand.
  • Universitetet i Stavanger (UiS) opplyser at antall søkere til barnehagelærerutdanningen hos dem har økt med 28,5 prosent sammenlignet med i fjor.
Powered by Labrador CMS