Campus Grimstad er ett av to campus under Universitetet i Agder, og tilbyr blant annet barnehagelærerutdanning. Nå gjøres utdanningen mer tilgjengelig også andre steder i fylket
Campus Grimstad er ett av to campus under Universitetet i Agder, og tilbyr blant annet barnehagelærerutdanning. Nå gjøres utdanningen mer tilgjengelig også andre steder i fylket

14 av 25 kommuner mangler barnehagelærere. Nå tas det grep

Høsten 2022 starter UiA utdanning av barnehagelærere i Lister, Østre Agder og Setesdal. For søkere bosatt i utvalgte kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Lyngdal, Evje og Risør blir studiestedene når Universitetet i Agder for første gang tilbyr distriktsvennlig barnehagelærerutdanning i hele fylket. Det framgår av en pressemelding sendt ut onsdag kveld.

– Får dobbelt igjen

Studiet er på deltid og kan gjennomføres over fire år.

- Den viktigste kvalitetsfaktoren i barnehagen er personalets kompetanse. Gjennom denne utdanningen kan vi bidra til å sikre kvalifisert bemanning i barnehagene over hele Agder, sier Morten Brekke, viserektor for utdanning ved UiA.

Behovet er stort. 14 av 25 Agder-kommuner mangler kvalifiserte barnehagelærere.

- 50 prosent av de ansatte i barnehagen skal være barnehagelærere innen 2025, har vi slått fast i Hurdalplattformen. Nå får også folk fra hele Agder mulighet til å ta høyere utdanning og bli barnehagelærere uten å måtte flytte hjemmefra, så da får vi dobbelt igjen, sier Gro Anita Mykjåland, stortingsrepresentant fra Senterpartiet i Agder.

For lokale søkere

For å søke distriktsvennlig barnehagelærerutdanning må du ha bostedsadresse i en av følgende kommuner:

  • Region Lister: Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal.
  • Region Setesdal: Bygland, Bykle, Evje og Hornnes, Valle, Åseral og Iveland.
  • Region Østre Agder: Gjerstad, Risør, Tvedestrand, Vegårshei, Froland og Åmli

De nye barnehagelærerstudiene er finansiert i spleiselag mellom UiA og regionen. Det er mer kostbart for UiA å drive utdanning utenfor campus, og i dag er det ikke en særskilt finansiering for slike studier.

- For videre distriktsvennlige studier ber vi om å få fullfinansierte studier fra departementet, sier Per Sverre Kvinlaug, ordfører i Kvinesdal og styreleder i Lister kompetanse, i pressemeldingen.

Han vil ta opp finansieringen når forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe besøker Lister kompetanse og UiA mandag 7. februar.

Praktiske detaljer

Det blir tre regionale samlinger hvert semester, og da møtes studenter og lærere fra onsdag til fredag i henholdsvis Evje, Lyngdal og Risør. Det er i alt 20 ukers praksis i studiet, og den blir gjort i studentens hjemmeområde. Studentene følges også opp av en regional koordinator.

Utenom samlingene blir det digital undervisning torsdag og fredag. I tillegg vil det være minst en felles samling i semesteret for alle regionene ved Campus Kristiansand eller Campus Grimstad.

- Vi håper på søkere som både kommer rett fra videregående skole eller som har erfaring fra arbeidslivet. Ved at det er deltid tilrettelegger vi for studiet ved siden av jobb, sier Hilde Inntjore, dekan ved lærerutdanningen ved Universitetet i Agder.

Det må være minst seks studenter som tar imot studieplass i hver region for at studiet kan settes i gang.

Powered by Labrador CMS