Barna fra basen Ild inviterte gjestene med på lek og moro i gymsalen. Både Oslo-ordfører Marianne Borgen, FUB-leder Marie Skinstad-Jansen og leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, deltok gladelig i aktivitetene.
Barna fra basen Ild inviterte gjestene med på lek og moro i gymsalen. Både Oslo-ordfører Marianne Borgen, FUB-leder Marie Skinstad-Jansen og leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, deltok gladelig i aktivitetene.

Barnehagedagen 2017: – Det beste er å leke sammen, for da får man venner

Barna i Kværnerdalen barnehage feiret barnehagedagen med lek og moro i gymsalen og storfint besøk av Oslos ordfører.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble Barnehagedagen 2017 markert i barnehager over hele landet. Årets tema er lekens betydning i barnehagen, med mottoet «Vi vil leke!».

Ifølge Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB) som står bak arrangementet, har mer enn 2000 barnehager bestilt materiell for å forberede lokale markeringer og fortelle hva barna selv mener er best ved å leke.

Fikk besøk av ordføreren

Barna i Kværnerdalen barnehage i Oslo feiret Barnehagedagen med blant annet lek og moro i gymsalen og storfint besøk av Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV).

I anledning dagen, hadde barna fra basen Rotoren i barnehageenheten Generatoren forberedt sine egne «leketips» som de hadde skrevet ned på en fin plakat. Denne ble presentert for ordføreren, som satte stor pris på de gode tipsene. (Se alle leketipsene nederst i saken.)

– Det er best å leke sammen, for da får man venner, forteller barna.

– Da kan man tulle og da ler man, sier de, og viser hvordan det ser ut når de tuller og tøyser.

– Synes dere de voksne burde bli flinkere til å leke og tøyse? spør ordføreren.

– Jaaa, svarer barna.

– Hva om man ser noen som ikke har noen å leke med da? spør pedagogisk leder Hilde Oppedal barna.

 – Da kan man gå bort og leke med dem, svarer de.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fikk bli med på leken

Også leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, FUB-leder Marie Skinstad-Jansen, og Britt Silseth, leder for Seksjon Kontor og administrasjon i Fagforbundet, var til stede under markeringen av barnehagedagen i Kværnerdalen barnehage. Sammen med Oslo-ordføreren, fikk de en omvisning i barnehagens forskningsrom, språkrom, vannrom, sanserom og gymsal.

I gymsalen fikk gjestene selv ta del i moroa, sammen med barna fra basen Ild.

Etter å ha hoppet, danset og lekt sommerfugl, var det tid for hvilestund. Og alle – store som små – la seg gode og varme ned på gulvet for en velfortjent hvil.

Leken i sentrum

Oslo-ordfører Marianne Borgen synes det var flott med en så aktiv start på dagen.

– Det er gøy når man kan trimme på en så morsom måte. Trim gjennom lek skulle vi voksne også gjort litt mer av for det er kjempegøy, sier hun til barnehage.no.

Borgen mener at leken bør være i sentrum i all barnehageaktivitet.

– Det er gjennom lek og samvær med andre barn og samvær med voksne at barna lærer. Gjennom å leke lærer du hva vennskap betyr, du lærer empati, å inkludere andre barn, og å ta vare på andre, sier ordføreren.

– Jeg skulle ønske at leken kunne ha fulgt med som et bærende element også i de første klassetrinnene på skolen for jeg tror at det skaper mye glede og samhold, sier ordføreren.

Vil fremheve viktigheten av leken

Leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, forteller at det er flere grunner til at nettopp lek ble tema for årets barnehagedag.

– Dette er et veldig aktuelt tema i og med at vi har en revisjon av rammeplanen, som blir et veldig viktig dokument for barnehagene og også et viktig dokument for lekens betydning for barn. Valget av lek som tema handler også om å signalisere for omverdenen hvor utrolig viktig leken er for barn, sier Handal til barnehage.no. Han er enig med ordføreren i at lek bør være utgangspunkt for det som skjer i barnehagen.

– Tror du at noen tar leken litt for gitt?

– Absolutt. Jeg tror det er lett for oss voksne og tenke at lek er noe barna holder på med for seg, men vi må passe på å gi dem tid og rom til å leke, sier Handal. Han mener det er viktig å verne om leken og håper at den nye rammeplanen kommer til å gjøre nettopp det.

En venn å leke med

FUB-leder Marie Skinstad-Jansen peker på viktigheten av lek og vennskap for å trives og utvikle seg.

– Både foreldre og barn sier i undersøkelser at det viktigste er at barna har en venn å leke med. Gjennom lek utvikler barna språket, de blir flinkere til å ta vare på hverandre og de dyrker vennskap. Alt skjer gjennom leken, sier FUB-lederen.

Hun understreker også viktigheten av å ha tilstedeværende voksne som kan støtte opp om leken og hjelpe barn inn i lek.

– Det er viktig å ha voksne i nærheten som kan hjelpe til hvis leken tar en retning man ikke ønsker, og som kan lede dem inn på riktig spor. Og at man har noen der som kan passe på at de som skal være med i leken faktisk får være med, sier Skinstad-Jansen.

Lekte videre

Etter å ha deltatt på både samlingsstund, omvisning og lek og moro i gymsalen, var tiden inne for at gjestene skulle dra.

Barna i Kværnerdalen barnehage fortsatte imidlertid feiringen av Barnehagedagen ved å gjøre noe av det de liker aller best; å leke.

Her er barnas leketips:

Det er best å leke når…

  • Man er sammen
  • Man er greie mot hverandre
  • Man kan tulle litt, for da ler man
  • Man ikke er alene
  • Man lærer seg å leke sammen og får venner
  • Man lærer seg nye leker
  • Man samarbeider
  • Noen spør om man vil være med 

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS