Arne Brimi og Frode Selvaag har lenge samarbeidet om blant annet mat i barnehagen. Nå engasjerer de seg i regjeringens forslag om å gi ansvaret for regulering av kostpenger til kommunene.
Arne Brimi og Frode Selvaag har lenge samarbeidet om blant annet mat i barnehagen. Nå engasjerer de seg i regjeringens forslag om å gi ansvaret for regulering av kostpenger til kommunene.

– Uforståelig at regjeringen vil senke kvaliteten på barnehagematen

Arne Brimi og Frode Selvaag har ikke tro på at kommunal styring av kostpengene vil føre til et bedre mattilbud i barnehagene. Tvert imot. 

Publisert

– At kostpengene skal styres av de enkelte kommunestyrene er for oss en modell som vil føre til store forskjeller i hvilket mattilbud som blir tilbudt i hver enkelt kommune. Det er barna som vil tape på dette. Det ville vært en mye bedre ide å lovfeste en styrking av maten og måltidene i barnehagen.

Det skriver Arne Brimi og Frode Selvaag i sitt aller første høringssvar til regjeringen. Bakgrunnen er at regjeringen i forslaget til ny barnehagelov vil gi kommunene anledning til å gi forskrift om et maksimalt nivå for kostpenger. 

– Dette er noe vi er så brennende opptatt av. Vi har tro på framtida, men da må de som skal ta over etter oss få kunnskap om hva de skal putte i munnen, hvor maten skal komme fra, og ikke minst tilegne seg den sosiale kompetansen man får når man sitter rundt et bord og deler et måltid. Når vi vet at barnehagebarn spiser mellom 40 og 60 prosent av måltidene sine i barnehagen, er det uforståelig at regjeringen går inn for en lovendring som vil senke kvaliteten på barnehagematen, sier Selvaag. 

Lang erfaring med barn og mat

Gjennom Norsk Smaksskule har Arne Brimi kurset et tusentalls skole- og barnehageansatte i hvordan de skal jobbe med smak, mat og råvarer med barna. Det ble blant annet opptakten til et samarbeid med Læringsverkstedet. Matsatsingen «Et godt måltid» er utviklet i samarbeid med de to kokkene. Satsingen har fokus på kortreist, hjemmelaget og sunn mat, mattradisjoner, matkultur og matglede. 

Barnehage.no har tidligere også omtalt blant annet matsatsingene til Espira- og Norlandia-barnehagene, som er blant kjedene som jobber mye med mattilbudet. 

Nå frykter de to kokkene at regjeringens forslag om å gi kommunene anledning til å bestemme kostprisen vil rasere tilbudet som er bygget opp i alle barnehager som har mat og måltider som fokusområde. 

– Jeg har reist mye rundt i Norge og møtt mange barnehageansatte som kjenner på dette hver eneste dag. Det er så lett å ta en beslutning på regjeringsnivå, men så klarer man ikke helt å se hva det vil bety for de som faktisk jobber med dette. Mange har bygget opp et sterkt matkonsept, blant andre mange gårds- og naturbarnehager jobber veldig godt med mat og måltider. Begynner man å tukle med kostpengene, frykter jeg det vil ødelegge det mange har bygget opp, sier Selvaag. 

Lettvinte, billige løsninger

Han er klar på at han mener mange kommuner ikke har prioritert mattilbudet i like stor grad som mange private barnehager. 

I 2022 var gjennomsnittlig kostpris i kommunale barnehager 309 kroner per måned, mens private barnehager i snitt tok 370 kroner.

– Skal kommunene sette en makspris, vet vi at det kommer til å medføre et dårligere tilbud. Mindre penger betyr mer industrielt tilvirket mat, lettvinte og billigere løsninger. Industrien løser jo behovet enkelt, fordi det er billigere. Som for eksempel med posesupper. 

– Mattilbudet og kunnskap om mat er spesielt viktig i den perioden vi faktisk har mulighet til å forme framtida. Vi blir oversvømt av snop, og den ultraprosesserte maten nærmer seg også mer og mer snop når vi snakker om næringsinnhold. Mens den vanlige maten blir mer og mer borte, og viker plass for mer lettvinte løsninger, legger Brimi til. 

Med åpne øyne

I høringsnotatet til lovforslaget står det blant annet: 

«Det er variasjon i hvor mange måltider og hva slags mat som tilbys i ulike barnehager. En lokal forskrift om maksimalt nivå på kostpenger kan føre til at enkelte barnehager må redusere omfanget eller kvaliteten på dagens mattilbud. I den grad enkeltbarnehager likevel ønsker å prioritere mattilbudet, vil ikke en maksimalpris være til hinder for at barnehagen bruker det ordinære driftstilskuddet på mat til barna.»

– Regjeringen er klar på at de er inneforstått med at tilbudet kan bli redusert. Hva tenker dere om det?

– Det faller på sin egen urimelighet. Da tar du ned den kunnskapen som gir barna mulighet til å ta gode, selvstendige næringsvalg. Og det er et viktig poeng: Folkehelsen er på vei utenfor stupet. Det er stadig flere som dør av livsstilssykdommer, vi spiser oss rett og slett syke, sier Selvaag. 

Han har ikke bare jobbet med barnehagemat i Norge, men også andre steder. 

– De som faktisk tar dette inn over seg og gjør noe med det, er land vi kanskje ikke hadde trodd ville gjøre det. Som i Latvia. Der har myndighetene streng kontroll med alt av mat som serveres i barnehagene. Alt av oppskrifter, inkludert næringsberegning, blir sendt til kontroll. 

Arne Brimi følger opp: 

– Det er nesten ikke en eneste dag uten en sak i nyhetsbildet om barn og unge som har utfordringer knyttet til å mestre livet. Samtidig er det ikke mangel på gode idéer til løsninger. Men på et tidspunkt tror jeg samfunnet må rigges tilbake til at vi får dekket de grunnleggende behovene våre, og der er mat og måltider helt sentrale. 

Han peker på at hver eneste innbygger i Norge spiste og drakk i alt 183 kilo godteri og brus i 2022. 

– Da hjelper det ikke bare å presentere nye kostholdsråd. Det eneste som hjelper er å gi barna kunnskap tidlig, slik at man skjønner sammenhengen. Det kan gjøre en forskjell. 

Sosial utjevning

Sosial utjevning og inkludering er et helt sentralt poeng når kokkene snakker om barnehagemat.

– Jeg har snakket med veldig mange pedagoger om matboks. Når vi snakker om sosial utjevning, var det noe vi så veldig tydelig under pandemien. De sosiale ulikhetene kom veldig tydelig fram, noe som ga ganske fryktelige utslag, sier Selvaag. 

– Da Oslo-frokosten ble innført i 1932 var Norge et utfattig land, og det var nettopp for å unngå utenforskap at den ble lansert. Noe som ble en stor suksess og rullet ut over hele Europa. I dag har jeg mer følelsen av at det politiske styret vil ha oss til å spise alt i form av en tablett eller en puré. Da mister man alt som ligger av trygghet og kunnskap i å samles rundt bordet til et godt måltid, legger Brimi til. 

Selvaag forteller at han var i en barnehage i Stavanger tidligere denne uka, der barna var en del av prosessen helt fra varene ble levert til maten sto på bordet. 

– Hvis man jobber ordentlig godt med måltidet som en pedagogisk arena, har det stor betydning for barna. Tenk den livsmestringen de får ta del i, kontra når de får servert noe ferdig ved bordet, eller i en matpakke. 

Staten må ta ansvar

De to er også klare på at barnehagemat er et statlig ansvar. 

– Det er ikke noe vi bør skyve ned til kommunene, som har mer enn nok å gjøre allerede. Staten må henge med og investere i framtida til borgerne. Og det er barna. Det er de som skal overta kloden, sier Selvaag, og fortsetter: 

– Det er så lett å tenke bare penger, og at noen foreldre betaler lite, andre mye. Men det er veldig enkelt å bruke moderasjonsordningen vi allerede har og inkludere kostpengene. Så jeg tenker dette må være mulig å løse. 

Han får støtte fra Brimi: 

– Jeg mener det ikke er bare foreldrene som skal betale for dette, og jeg tenker at det må finnes rom for å styrke satsingen på mat. Dette handler jo også i aller høyeste grad om bærekraft. Hver enkelt er nødt til å eie sin egen bærekraft, og der er mat helt sentralt. 

Selvaag viser til de mange barnehagene som jobber veldig godt med blant annet å redusere matsvinnet. 

– Der snakker vi om store summer. Vi kaster flere tonn mat i norske barnehager hver dag, og der har man mulighet til å gjøre en virkelig forskjell. 

– Vi har møtt tusenvis av barnehageansatte gjennom årene, ei gruppe som er så dedikert og virkelig tar samfunnsansvaret de har på alvor. Så alle muligheter ligger der. Da må bare de som bestemmer ha viljen til å gjøre noe med det, sier Brimi. 

Høringssvaret fra Arne Brimi og Frode Selvaag

Som engasjerte kokkar med meiningar og erfaringar med kva barnehagar betyr for ungar og dei kommande generasjonane med forbrukarar, vil me koma med svar på spesielt eit område i den nye barnehagelova. Kapittel 10.5 i forslag til ny barnehagelov.

At kostpengar skal styrast av dei enkelte kommunestyra er for oss ein modell som vil føra til store forskjellar i kva mattilbod som vert tilbudd i kvar enkelt kommune. Det er ungane som vil tape på dette.

Det ville vore ein mykje betre ide å lovfeste ei styrking av maten og måltida i barnehagen.

Eit godt måltid servert av trygge vaksne gjev sosial utjamning. Ein ser måltidet, der fellesskapen utjamnar forskjellane mellom ungane, som ein unik moglegheit i det daglege til å skape trygge sosiale rammer for ungane. Måltidet er eit høgdepunkt i barnehagekvardagen. Ungar i barnehagealder treng at måltidet kjem hyppig gjennom dagen. Aktivitetsnivået er høgt, maten må vera bra slik at ein klarer å henge med i ein aktiv barnehagedag.

Om foreldre ikkje har råd til dei kostpengane som er satt, bør lova definere at kostpengar automatisk går inn i moderasjonsordninga for barnehageplassen.

Over fleire år har private barnehagar bruk ressursar på å utvikle gode matkonsept med kunnskap og matglede i fokus, erfaringar og kunnskap frå dette har vorte delte med dei kommunale barnehagane i nærleiken. Dette er til det beste for ungane i både offentlege og private barnehagar.

I eit folkehelseperspektiv vil det vera ei skikkeleg god investering å sikre at mat og måltida i barnehagane er ernæringsmessig korrekt og i tråd med Kosthaldsråda som Helsedirektoratet utarbeidar.

For oss er det uforståeleg att vi i 2024 ikkje har større forståing for kor viktig det er tidleg i livet å få eit godt kosthald. Me vert stadig påverka frå industrien til å ta lettvinte og usunne val.

Helsedirektoratet peikar på at kosthaldet i Norge ikkje er der det bør vera. Me vert stadig større, bevegar oss mindre og tek oftare raske og usunne val som forbrukarar i butikken.

Fleire og fleire, et seg sjølve sjuke.

Samfunnet me lever i legger til rette for usunt kosthald og fysisk inaktivitet. Folkehelseinstituttet er tydelege på dette og peikar på at dette fører til større moglegheit for overvekt og fedme, samt diabetes. Matomgjevnader, stader der ungar og ungdommar får servert mat, har ei sentral rolle for å forebygge og skapa sunne og gode kosthaldsvanar. Så betydninga av at mat og måltidet er av høgast mogleg ernæringsmessige kvalitet, er enorm. Me må auke forbruket av frukt, bær og grønsaker, meir grove korn, meir fisk og mindre bearbeida kjøtt (farse, pølser, burger). Skal me få til dette, så må me bruke barnehagane. Då kan ikkje kostprisen på mat verta satt så låg at ein ikkje får råd til å tilby det som både Rammeplanen seier og Statens Kostholdsråd. Me er redd at det då vert meir matpakkar frå heimane, der me ser at det vert stor skilnad på kva som blir sendt med. Felleskap i måltidet der alle et same mat, det gjev grunnleggjande sosial tryggleik.

Der har Norge tidlegare liggje heilt i front, med til dømes Oslofrukosten som starta i 1932.

Den kom i gong for å utjamne forskjellar i kosthaldet og betre læring. Dette skapte interesse i heile Europa.

Med låge kostpengar og meir matpakkar frå heimen, så vert matsvinnet større. Matpakkane er ofte for store og ungane et ikkje opp all maten. Hugs og at ungar et ulik mengde mat gjennom veka, nokre dagar et dei meir, andre dagar mindre. Det er eit skikkeleg bra tiltak for å få ned matsvinnet i Noreg om barnehagane får servere maten.

Ein ser stor effekt av å måle matsvinn, noko som ein har erfaring frå i private barnehagar. Der får ungane og lære om kor viktig det er å ete opp maten, forsyne seg med det som ein kan klare å ete opp og ikkje minst, det globale perspektivet. Diverre så kastar me 1/3 av all spiseleg mat i verda. Dette må me læra ungane om, det er dei som skal overta kloden vår.

Me vil berre nemne att i dag forbrukar kvar innbyggjar i Norge, (alle mellom 0 og 100+)

183 kg brus og div godteri. Skremmande. Spesielt når det einsidig blir fokusert på att vi må eta mindre kjøtt og meieri.

Me veit at mellom 40 og 60 % av det barn et i løpet av barnehagealder, det et dei i barnehagen. Difor har me ei unik moglegheit til å sørge for gode kosthaldsvanar blant ungar om me prioriterer dette rett. Ein veit og at læringsevna er mykje større om ungane et rett mat og ofte nok i barnehagen.

Vår frykt er at om kommunane skal sette makspris på kostpengar, så vil summen verta så låg at ein ikkje sikrar at kosthaldet og måltida er av den kvalitet som ein treng for verdens viktigaste verdiar, ungane våre.

Arne Brimi stifta Norsk Smaksskule i 2008.

Frode Selvaag kursholdar i Norsk Smaksskule, jobbar dagleg med mat og barn.

Matglad helsing

Arne Brimi, Samfunnsengasjert Kokk. Vianvang

Frode Selvaag, Samfunnsengasjert Kokk. Ryfylkekokken

Powered by Labrador CMS