Illustrasjonsfoto av brukte sprengningsmatter.
Illustrasjonsfoto av brukte sprengningsmatter.

Ville starte omfattende sprenginger rett ved barnehagen. Da gikk alarmen hos foreldrene

Inntil seks ganger daglig ville barna i Moelv barnehage kunne oppleve sprenging med sirener, rystelser og drønn. Det fikk foreldre til å protestere. Nå har kommunen snudd.

Publisert Sist oppdatert

Det er Ringsaker Blad (krever innlogging) som omtaler saken.

– Jeg klarer å forholde meg til situasjonen og forstår at farepotensialet er lite. Det gjør ikke barna. Barna med sin hjerne er ikke utviklet nok til at de klarer å forholde seg til det, sa blant annet Espen Oppegård, som er far barnehagen, fredag.

Prøvesprengning fredag

Da hadde foreldrene fått informasjon om at det, i forbindelse med bygging av nytt sykehjem på barnehagens nabotomt, ville gå av inntil seks salver hver dag, og normalt fire. Samt at vakter ville bli utplassert i området, at det ville bli varslet med en meget høy pulserende sirenelyd i inntil to minutter, og at ingen burde stå i vinduer eller på uteplass vendt mot anleggsområdet under sprenging. Det ble informert om at barn og enkelte hunder kunne reagere på sirenelyd og vibrasjon.

Dette var foreldre svært kritiske til.

Alt ifølge Ringsaker Blad.

Da prøvesprengning ble gjennomført fredag, mente kommunalsjef Håvard Haug at kommunen hadde vurdert situasjonen godt nok, og viste blant annet til tett dialog med ledelse og ansatte i barnehagen.

Varsler ROS-analyse

Tirsdag ettermiddag opplyste han til lokalavisa at kommunen har gjort nye vurderinger i saken, etter et nytt foreldremøte mandag.

– Det vil bli satt i verk tiltak for å avklare de forhold som ble tatt opp av foreldrene i foreldremøtet i Moelv Barnehage 31. januar. Kommunepsykolog Kristin Haugholt og PP-tjenesten vil sammen med barnehageeier og barnehagen gå gjennom barnehagens planer og gjøre en mer helhetlig vurdering og ROS-analyse av konsekvenser for barnas psykiske helse. De vil også gjøre en vurdering av hva som er barnas beste, forteller Haug til Ringsaker Blad.

Han opplyste at sprengningsarbeidet i en periode framover vil foregå etter barnehagens stengetid.

Kommunedirektøren har ellers gitt uttrykk for at det er gitt mye informasjon i saken, men at man i første møte med foreldrene ikke var forberedt på å svare godt nok på detaljer knyttet til hvilke sikkerhetsvurderinger som var gjort.

Powered by Labrador CMS