Skjold barnehage har åtte avdelinger og 35 ansatte. I høst har foreldre ved gjentatte anledninger blitt bedt om å holde barna hjemme.
Skjold barnehage har åtte avdelinger og 35 ansatte. I høst har foreldre ved gjentatte anledninger blitt bedt om å holde barna hjemme.

Bekrefter bruk av 14-åringer som vikarer

Nå har politikerne bedt om å bli holdt tettere orientert om bemanningsutfordringene i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke greit når foreldre blir bedt om å hente ungene sine i barnehagen tidligere på grunn av bemanning. Eller holde dem hjemme. Og er det ikke nok foreldre som kan hente, så blir det faktisk sagt at det kan bli loddtrekning. Stakkars den som taper den!

Det sa kommunestyrerepresentant Wenche S. Lilleland (Ap) da Vindafjord kommunes øverste politiske nivå hadde sitt siste møte før jul.

Handlingsplan i hyppig bruk

Saken ble satt på dagsorden da Therese Nesheim (H) leverte et grunngitt spørsmål til kommunestyret om bemanningssituasjonen i Vindafjords oppvekstsektor, og samtidig foreslo at politikerne skulle kobles tettere på i form av jevnlige oppdateringer fra administrasjonen.

Nesheim ville blant annet vite hvor ofte handlingsplanene ved høyt fravær ble tatt i bruk.

Svaret kommunalsjef oppvekst Nils Erik Eide ga, var at 8 av 11 enheter hadde brukt planene per fredag 17. november.

Enkelte enheter bruker planen nesten daglig, mens andre bruker den mer sjelden, opplyste Eide.

Som eksempel viste han til at Skjold barnehage cirka 10 ganger denne høsten har brukt tiltaket om å be foresatte holde barn hjemme, mens redusert tilsyn i barnehage og utsatt spesialundervisning på skole er blitt gjort oftere.

– Pålagt ganske stort ansvar

Det var imidlertid Lilleland sin virkelighetsbeskrivelse som vakte mest oppsikt:

– Et virkemiddel som blir tatt i bruk når det ikke er vikarer å oppdrive, det er å ta ungdom ned i 14-årsalderen inn i skole og barnehage. I hvilken grad er det lov for disse å signere taushetsløfte? Disse ungdommene blir pålagt et ganske stort ansvar ute på enhetene, påpekte hun i kommunestyresalen.

Utsagnet dannet utgangspunkt for dekningen til Haugesunds Avis som først omtalte saken (krever abonnement).

Her forteller kommunedirektør Yngve Folven Bergesen at han er orientert om at 14-åringer i enkelttilfeller kan være inne på avdeling som ledd i arbeidslivsfaget de har i ungdomsskolen.

Han sier også at disse i få tilfeller har bidratt i enkelte vikartimer, men aldri alene med ansvar for barn. Dette blir vurdert som positivt og kan bidra til at flere velger å utdanne seg innen oppvekst, poengterer han.

Ser ikke grunn til endringer

Barnehage.no får fra opplyst at det ut over skolepraksisen, til sammen har vært sju tilfeller på to timer med vanlig betaling for 14-årige vikarer.

Overfor NRK, som også har omtalt saken, forsikrer avdelingsleder Anne Grethe Gravdal i Skjold barnehage at 14-åringene har vært leid inn hos dem, har vært der som en avlastning til voksne som allerede er på jobb:

– De kan smøre mat, rydde bord og leke med barna. De har ikke hatt noe ansvar. Bare et supplement til de voksne som er på jobb.

På spørsmål fra barnehage.no om kommunen ser grunn til å gjøre endringer i måten ungdommer som vil lære om arbeidslivet blir benyttet i for eksempel Skjold barnehage, svarer barnehage- og skolesjef i Vindafjord, Svein Carlos Gjil:

– Per i dag ser vi ikke noen grunn til endringer, men vi vil alltid vurdere hvordan opplæring kan bli gitt på best mulig måte.

Skjold barnehage har åtte avdelinger, med 117 barn og 35 ansatte.

Foreldre: – Noe må skje

Haugesunds Avis har også intervjuet foreldrerepresentantene i barnehagens samarbeidsutvalg om utfordringene. Kristin B. Gåserud og Hanne Markhus Bakke krever at det ryddes opp i mangel på vikarer og unger som må holdes hjemme.

– Noe må skje. Kommunen må ta tak. For det første må de gå mer offensivt ut for å få tak i vikarer, uttaler de to til lokalavisa, og oppfordrer samtidig politikerne til å vurdere større grunnbemanning.

Det siste er også budskapet fra styrer Gravdal, som understreker at de gjør hva de kan innen gitte rammer så barnehagen skal være trygg og god for barn og ansatte.

Vikarsituasjonen i Vindafjord er meldt inn til Statsforvalteren, som har etterspurt svar fra kommunen. Dette vil trolig bli gitt etter at utvalg for Oppvekst og omsorg har hatt saken til behandling 5. februar.

Der skal også kommunedirektøren informere om situasjonen i oppvekstsektoren med oppdaterte tall på når handlingsplanen har blitt tatt i bruk – noe som skal skje jevnlig framover som følge av kommunestyrets enstemmige vedtak i desember.

Powered by Labrador CMS