Skautrollet naturbarnehage på Leknes i Vestvågøy er en av de private barnehagene som ligger an til å få aller lavest tilskudd i 2024.
Skautrollet naturbarnehage på Leknes i Vestvågøy er en av de private barnehagene som ligger an til å få aller lavest tilskudd i 2024.

Brukte unormalt lite på lønn i kommunale barnehager - anbefaler å gi de private mer

Administrasjonen i Vestvågøy ber politikerne bevilge 10 000 kroner ekstra per heltidsplass i de private barnehagene i 2024. Saken er nå avgjort. 

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen er at kommunen utmerker seg med tilskudd for 2024 som går ned med 20.000 kroner for små barn og 8.000 kroner for store barn fra i fjor. 

Lofotposten omtaler saken i dag (krever abonnement). 

«De økonomiske tilskuddene gjør oss ikke i stand til å oppfylle kravene i barnehageloven vedrørende bemanning og pedagogtetthet», skriver leder i PBL Vestvågøy Bjørg Rostad Hansen i en klage på tilskuddssatsene. 

«Vi ber dere derfor om at tilskuddene beregnes på nytt, eller endres slik at sektoren har grunnlag for å gi et tilbud til Vestvågøy kommunes barn og foreldre også i 2024».

Hvis ikke skal flere barnehager ha signalisert at de vil ha lagt ned før hovedopptaket til våren.

– Ut fra de innspillene som har kommet inn til kommunen i denne saken, er det private barnehageeiere som kan komme i den situasjon at de ikke kan drive barnehagene lengre pga. lave tilskudd. Dette vil mest sannsynlig føre til at Vestvågøy kommune ikke har nok barnehageplasser å tilby ved årets hovedopptak, står det i utredningen fra kommunedirektøren om saken. 

I dag behandles saken politisk i formannskapet i kommunen. Kommunedirektøren anbefaler å bevilge 10 000 kroner ekstra per heltidsplass, noe som vil utgjøre fem millioner kroner i 2024. Samtidig anbefales ikke politikerne å gjøre økningen fast: 

«Historisk så ser vi at det er svingninger på tilskuddene fordi vi kun har to kommunale barnehager å beregne tilskuddene på. Ved eventuelt endring av vedtak som gjøres i forbindelse med denne saken, er det viktig å presisere at dette bør kun gjelde for 2024», står det i innstillingen. 

Dagens satser på henholdsvis 224 131 og 111 532 kroner per små/store barn er aller lavest i landet. Det skyldes at kommunen brukte unormalt lite på lønn i de kommunale barnehagene i 2022: 

«I 2022 har barnehagesektoren hatt store utfordringer med bemanningssituasjonen og innhenting av vikarer. Dette har påvirket de kommunale barnehagene våre med at lønnskostnadene har vært lavere enn budsjettert, som igjen har ført til at de kommunale barnehager har levert et overskudd i 2022. Dette er ikke noe vi ønsker skal skje og jobber hele tiden for å få rett kompetanse samt vikarer ved fravær inn, står det som bakgrunn for saken», står det i innstillingen, ført i pennen av oppvekstsjef Bianca Halvorsen. 

Hun understreker samtidig at barnehagene har hatt tilstrekkelig antall faste ansatte, men at utfordringene knyttes til rett kompetanse og vansker med vikarer ved fravær. 

– Det har kommet påstander om at vi som kommune driver ulovlig i henhold til bemannings – og pedagognormen i våre barnehager. Dette stemmer ikke. Alle barnehager skal ha en forsvarlig pedagogisk bemanning, og det kan søkes om midlertidig dispensasjon og unntak fra utdanningskravet. Slike dispensasjoner har blitt innvilget både for de kommunale og de private barnehagene i vår kommune flere ganger. Årsaken er at man ikke får tak i folk eller riktig kompetanse. De siste årene har vi opplevd større utfordringer med rekruttering, og i 2023 har det vært særdeles vanskelig. Vi opplever at utfordringene fortsetter i 2024, står det videre. 

Saken skal avgjøres endelig i kommunestyret 6. februar. Skulle politikerne holde fast på det opprinnelige vedtaket om tilskuddssatser, vil saken gå videre til statsforvalteren. 

Oppdatering: Onsdag gikk et samstemt formannskap for å øke tilskuddet til de private barnehagene gjeldende for 1. halvår 2024.

Totalt ble det bevilget 5,2 millioner kroner til dette, og 4,5 millioner av disse pengene skal hentes fra de fem millionene som ble funnet etter en budsjetteringsfeil, skriver Lofotposten. 

700.000 kroner skal tas fra disposisjonsfondet.

Det ble også vedtatt at det å bevilge et ekstra tilskudd ikke er vedtatt for 2. halvår i 2024, og at ei arbeidsgruppe på tre medlemmer skal utrede tilskudd til private barnehager.

Vedtaket i formannskapet er ikke ulikt det som administrasjonen anbefalte, men politikerne valgte et halvt år med ekstra tilskudd i stedet for hele 2024. Samtidig er summen per barnehageplass doblet, slik at barnehagene får 20.000 i stedet for 10.000 kroner.

Powered by Labrador CMS