Daglig leder Aina Nafstad Holt i Oppstad gårds- og naturbarnehage tilbyr kjeks under foreldrekaffen forrige uke. Der var blant andre ordfører Knut Hvithammer (Ap).
Daglig leder Aina Nafstad Holt i Oppstad gårds- og naturbarnehage tilbyr kjeks under foreldrekaffen forrige uke. Der var blant andre ordfører Knut Hvithammer (Ap).

– Kjenner på et ansvar for å få fram informasjon

Regjeringens lovforslag er ikke veldig tilgjengelig for folk flest, mener foreldrestyret i Oppstad gårds- og naturbarnehage.

Publisert

Derfor har de selv tatt ansvar for å informere både resten av foreldrene, politikerne og resten av nærmiljøet. De har sendt ut informasjon, skrevet høringssvar, organisert underskriftskampanje – og invitert på foreldrekaffe.

– Vi vil vise at vi står sammen om barnehagen, sier styreleder i foreldreforeningen, Camilla Nordhagen, som representerer eierne. 

Barnehagen ligger på Oppstad i Sør-Odal kommune. «På bygda», som Nordhagen sier.

– Det er veldig mange som engasjerer seg for barnehagen vår. Samtidig er vi bekymret for forslagene fra regjeringen, og synes ikke det er så enkelt å finne god informasjon om konsekvensene. Derfor kjenner vi litt på at vi er forpliktet til å få fram informasjon om det som skjer nå.

Oppstad gårds- og naturbarnehage ligger på Skarnes i Sør-Odal kommune.
Oppstad gårds- og naturbarnehage ligger på Skarnes i Sør-Odal kommune.

Stor innvirkning

Det sier Melissa Mosby seg enig i. Hun har en datter i barnehagen, og en som forhåpentligvis skal starte der når hun blir gammel nok.

– Det er ikke sikkert jeg hadde fått det med meg i en travel hverdag, hvis ikke barnehagen hadde informert. Jeg vet ikke helt hvor jeg skulle hørt om det. Det er nesten litt skummelt å tenke på. Det er et forslag som potensielt kan få veldig stor innvirkning på oss og familien vår, sier hun.

Sammen med nesten 50 andre har hun signert høringssvaret fra barnehagen, og benyttet anledningen under foreldrekaffen til å få mer informasjon om regjeringens forslag.

– Jeg har signert fordi den valgfriheten vi foreldre har til å velge barnehage for barna våre er veldig viktig for meg. Regjeringen vil gi mer makt til kommunene, og samtidig minske valgfriheten til oss foreldre. Jeg tenker også at når kommunene får anledning til å favorisere enkelte barnehager, vil det kunne gå ut over andre. Får en barnehage reduksjon i antall plasser, vil det få store konsekvenser for økonomien, og dermed også drift og vedlikehold.

Følger nysgjerrigheten

Oppstad gårds- og naturbarnehage har en visjon som sier at «den skal tidlig krøkes som god krok skal bli». Barnehagehverdagen er knyttet til livet på gården gjennom året, med naturen som tumleplass og læremester, å bli trygg både med dyrene på gården og med jord på fingrene.

– Vi kjører forbi et par andre barnehager på veien hit, som er en omvei på tur til jobb. Men vi valgte nettopp denne barnehagen fordi den har en veldig fin visjon og gode verdier. At det er en gårds- og naturbarnehage som verdsetter naturen og det å være ute, muligheten til å være sammen med dyrene på gården, og filosofien om «fra jord til bord», sier Mosby, og fortsetter:

– Jeg liker også at de ansatte følger nysgjerrigheten til barna, og at de lar kreativiteten blomstre. Barnehagen har også en veldig fin plassering, barnegruppen er passelig stor og med blandete aldersgrupper blir det en fin dynamikk blant barna. De store hjelper de små. Så det er mange grunner til at vi ønsker barna våre skal være akkurat her. Vi mener vi har valgt den beste barnehagen for barna våre, og ønsker ikke at foreldrene skal miste retten til å velge, eller risikere å bli overstyrt.

Oppstad gårds- og naturbarnehage ligger på Skarnes i Sør-Odal kommune. Bilde av barn, ansatt og ansatt sin hund. Denne hunden eies av den ansatte, men har vært med daglig i barnehagen fra valpetiden og er en del av hverdagen til barna.
Suzanne Krogh Kiønig jobber i barnehagen, og hunden Paladin har vært med på jobb hver dag siden han var valp.

Vil gå ut over barna

I høringssvaret skriver foreldrene blant annet:

Oppstad gårds- og naturbarnehage ligger på Skarnes i Sør-Odal kommune.
– Det ble laget plakater med viktige budskap som ble satt opp i forkant av foreldrekaffen, forteller Camilla Nordhagen.

«Om kommunen skal ha styringsrett over barnehageplassene vil dette først og fremst svekke foreldrenes mulighet til å velge hva som er best for sine barn. Vi mener det bør være opp til hver enkelt familie i kommunen å velge hvilken barnehage barnet skal gå i. Skal kommunen gi et helhetlig og variert barnehagetilbud til sine innbyggere burde det være familiene som avgjør hvilke plasser det er behov for, ikke kommunen.»

Og:

«Ved å innføre et system for finansiering og tilskudd som åpner for at kommunen bevisst eller ubevisst kan forskjellsbehandle barnehagene. Økonomisk vil det kunne gå hardt utover barna i enkelte barnehager. (…) Ved økonomisk usikkerhet for de private barnehagene er vi bekymret for at dette kan skape usikkerhet hos ansatte som på sikt kan svekke barnehagetilbudene ved at vi mister faste, gode ansatte.»

Levert egne høringssvar

Camilla Nordhagen er fornøyd med oppmøtet til foreldrekaffen.

– Flere av de som var her hadde lest informasjonen vi sendte ut, og noen av dem har også levert egne høringssvar. Det var gøy å høre. Vi nådde absolutt målet om å opplyse foreldrene og skape et engasjement, det var det vi ønsket oss.

I forkant ble både ordfører Knut Hvithammer (Ap) og varaordfører Gunn-Anita Fjukmoen (Sør-Odal Bygdeliste) invitert – og begge kom.

– De tok seg god tid til en kaffekopp ved bålpanna. Vi fikk virkelig fram budskapet vårt til dem også, og jeg vet at kommunen har skrevet sitt eget høringssvar, sier hun.

– Det er bare Oppstad som har tatt kontakt direkte med meg, men jeg vet de andre også er engasjert, skriver ordfører Knut Hvithammer i en mail til barnehage.no. 

Kommunen har fire kommunale og fire private barnehager. Alle de private er eid av foreldrene.

– Samarbeidet fungerer godt. Det er felles møter med styrerne kommunale/private. Barnehagene er veldig likestilt og vi jobber som om «alle hadde samme eier». Jeg mener vi har et godt tilbud til våre barn både pedagogisk og fysisk. Med så mange barnehager har vi en desentralisert barnehagestruktur. Vi har ikke overkapasitet, men barnetallet synker over tid på samme måte som kommunene rundt oss.

– Ser dere da behov for sterkere kommunal styring av sektoren? 

– Vi ser mulighet for en ansvarlig styring av barnehagetilbudet i kommunen, skriver ordføreren- 

Høringsuttalelsen fra Sør-Odal kommune ble vedtatt i Oppvekst-, kultur- og mangfoldsutvalget i forrige uke.

Der står det:

«Det står i forslaget at dersom barna skal ha det godt i barnehagen, må også barnehagene være gode og forutsigbare arbeidsplasser som tiltrekker seg kompetente ansatte. Målet med de nye reglene er å sette barna i sentrum og å skape forutsigbarhet for barnehageeiere, for de ansatte, og for foreldrene som har barn i barnehage – uavhengig av om det er private eller kommunale barnehager. Dette støtter utvalget. Samtidig ønsker utvalget å presisere at et godt barnehagetilbud i Sør-Odal kommune betinger forutsigbarhet og trygghet også for kommunens private, ikke-kommersielle aktører.»

Oppstad gårds- og naturbarnehage ligger på Skarnes i Sør-Odal kommune. Foreldre signerer høringssvaret.
Flere av foreldrene på kaffebesøk signerte høringssvaret fra barnehagen. Blant andre Heidi Hovde-Slettbakken. Camilla Nordhagen til høyre.
Powered by Labrador CMS