Hovedbygget til Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning i Trondheim sett fra parken.

Legger ned arbeidet for å markere

DMMH har «til barns beste» som sitt fremste og viktigste samfunnsmandat. Nå går de til aksjon for barna i Gaza.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 21. mai klokken 12 legger ansatte og studenter ved Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning ned arbeidet og samles i parken på campus for å markere.

Nylig gikk det også ut en oppfordring til flere av landets utdanningsinstitusjoner til å stå samlet på samme dag og tid – for barna i Gaza og deres rett til å ha en barndom.

– Markerer en nulltoleranse

Der heter det blant annet:

Vi lever i en tid hvor vi er vitne til at barn i krig og konflikter fratas retten til å ha en barndom. Ett av disse stedene er i Gaza. FNs Barnekonvensjon slår fast at «alle barn har rett til beskyttelse mot krig og konflikt ...», og at «alle barn har rett til å vokse opp, utvikle seg og ha en framtid». Det vi ser i Gaza er barn som blir fratatt denne retten. Barna blir også fratatt rettet til helsehjelp, et trygt bosted og mat. SOS barnebyer formulerer situasjonen i Gaza på denne måten: «Dette er ikke barndom, det er overlevelse». Barna som ikke dør, går inn i en framtid med ufattelige traumer. Mange får også alvorlige fysiske skader som vil prege dem resten av livet.

Å markere uretten som barn i Gaza opplever akkurat nå, handler ikke om å ta et politisk standpunkt i en lang og komplisert konflikt. Aksjonen markerer en nulltoleranse for at barn blir offer for krig, forklarer informasjonsmedarbeider Monica Larsen Donovan.

– DMMH har «til barns beste» som vårt fremste og viktigste samfunnsoppdrag. Det er en del av identiteten vår, og gjennomsyrer alt vi gjør. Vi ønsker å mobilisere og samles under dette mottoet for å markere et idealistisk standpunkt om at ingen krig skal kreve barns liv og barndom.

Sammen med høgskolelektor Johanne Rimul har Donovan tatt initiativ til aksjonen.

En felles dugnad

– Vi fikk full oppbakking fra rektor, og hele høgskolen står bak. Dette er en felles dugnad, understreker hun.

Noe av inspirasjonen har de hentet fra Åge Aleksandersen som har sagt han er redd for normalisering av måten krig rammer barn på, i Gaza, Ukraina og Sør-Sudan. At det massive trykket av nyheter fører til fare for å trekke på skuldrene.

Rektor Else Berit Skagen.

– Vi har full respekt for at det er kort varsel, og at mange er opptatt med eksamen. Men vi føler at det er bedre å gjøre noe enn ikke. Det er viktig å ikke bli handlingslammet, sier Donovan.

– Vi håper at jo flere som er med på å markere denne uretten, dess mer synlig blir vi. Og at vi i felleskap også kan nå fram til flest mulig om at dette må stoppe, sier DMMH-rektor Else Berit Skagen til NRK Midtnytt.

Powered by Labrador CMS