Barnehager i Trondheim og Oslo kjemper om hver sin pris under «Matprisen 2017».
Barnehager i Trondheim og Oslo kjemper om hver sin pris under «Matprisen 2017».

To barnehager kan vinne gjev matpris

To barnehager i Trondheim og Oslo kjemper om hver sin pris under «Matprisen 2017».

Publisert Sist oppdatert

Bakklandet barnehage i Trondheim er nominert til barne- og ungdomsprisen og Kardemomme barnehage i Oslo er nominert til debioprisen. Begge ligger under Matprisen 2017.

Matprisen har i tillegg til hovedprisen syv andre priskategorier, blant annet årets kjøkken, produsent, forskningsformidler, blogger, Debio og barne- og ungdom.

I kategoriene barn- og ungdom og Debio kan det bli to prisvinnere fra barneahgesektoren. Bakklandet barnehage blir beskrevet som «en pioner i sitt arbeid med matkvalitet, ernæring og matglede, og en inspirasjon for dem som jobber med barn».

Voksne og barn spiser sammen

Juryen legger vekt på at bybarn kanskje har et ekstra stort behov for gode naturopplevelser for slik å kunne forstå maten i den store sammenhengen. Bakklandet barnehage midt i Trondheim har forstått dette, og var tidlig ute med satsning på god og næringsrik mat. De har en egen kokk som tilbereder måltider, basert på lokale og mye økologiske råvarer. Barna lærer om sammenhenger i naturen og hvordan mat blir produsert blant annet ved at de komposterer matavfall, de dyrker i bed og har egen bikube.

I begrunnelsen kan vi lese at «På Bakklandet er det en selvfølge at voksne og barn spiser sammen, og i dette felleskapet finnes nettopp den gode måltidsopplevelsen. En helhetlig tilnærming til maten og dens opprinnelse gjennomsyrer hele det pedagogiske opplegget, ja hele barnehagen. Juryen ser på Bakklandet barnehage som en pioner i sitt arbeid med matkvalitet, ernæring og matglede, og en inspirasjon for de som jobber med barn».

Også Grønn Barneby i Trondheim stikker i følge juryen seg ut «som et foregangseksempel for skoler og barnehager på systematisk jobbing for kunnskap om miljøet og bærekraftige måltider». De er nominert til samme pris som Bakklandet barnehage.

Serverer økologisk mat

Den private miljøbarnehagen Kardemomme barnehage på Kampen i Oslo blir beskrevet som en barnehage som er seg sitt ansvar bevisst. Siden åpningen i 2000 har barnehagen vært Miljøfyrtårn-sertifisert. I tillegg til resirkulering, fokus på energibruk og andre miljøtiltak, serverer de en høy andel økologisk mat til barna.

Flere ganger i uken får de levert varmmat fra Jøndal gård, og de andre måltidene lages på barnehagens kjøkken. Arbeidet med bærekraftige måltider i barnehagen har gitt bedre oversikt over matregnskapet, som i sin tur har bidratt til reduserte matutgifter.

I begrunnelsen heter det at «Kardemomme viser med stolthet fram at de har Debios valørmerke i sølv for minimum 50 prosent økologisk. Juryen legger spesielt vekt på barnehagens nysgjerrighet og engasjement for bærekraftig mat og landbruk, og at de innenfor fornuftige budsjettrammer viser at det er mulig å servere sunn og økologisk mat i barnehager».

Matprisen ble etablert i 2014 av Økologisk mat i storhusholdninger og Debioinfo, og går 13. november av stabelen for fjerde gang.

De nominerte til Matprisen 2017:

Barne- og ungdomsprisen:

 • Bakklandet barnehage, Trondheim
 • Bodin 4H-gård, Bodø
 • Grønn Barneby, Trondheim 

Debioprisen:

 • Arendal kommune
 • Du Godeste, Oslo
 • Kardemomme barnehage, Oslo

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Til grunn for Matprisen ligger konseptet «Et bærekraftig måltid», og målet med prisutdelingen er å hedre de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat.  Prinsippene bak Et bærekraftig måltid er:

 • Lag mat fra bunnen av
 • Bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn
 • Tenk sesong
 • Gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat
 • Reduser matsvinnet
 • Bruk mer økologisk
Powered by Labrador CMS