Kan vinne prestisjepris: – Kanskje et av våre barn redder verden en dag
Medbroen gårdsbarnehage er en av seks finalister som kan vinne inspirasjonsprisen i Årets Miljøfyrtårn.
Miljøfyrtårn er den eldste og største miljøsertifiseringsordningen i Norge og har mer enn 11 000 miljøsertifiserte bedrifter. «Årets inspirasjon 2024» er en publikumspris, og Medbroen gardsbarnehage er finalist sammen med blant andre Jernia, gravplassetaten i Oslo kommune og Sio mat og drikke.
Avstemningen starter i dag, og pågår fram til midnatt onsdag 4. desember.
– Dette er utrolig gøy, og et bevis på at jobben vi gjør blir lagt merke til. Vi tenker bærekraft i alt vi gjør. Med utgangspunkt i barneperspektivet ser vi på våre minste samfunnsborgere som de viktigste ambassadørene for fremtiden. Ved å lære dem om bærekraft og miljøansvar tidlig, legger vi grunnlaget for en generasjon som vil ta bedre vare på planeten vår. Kanskje er det et av våre barn som redder verden en dag, eller en forelder?
Det sier Hjørdis Kindem Thyholt, daglig leder i barnehagen.
Går foran
Årets Miljøfyrtårn er en årlig konkurranse for å synliggjøre virksomheter som går foran og viser vei mot en grønnere og mer bærekraftig fremtid. Målet med prisen er å inspirere enda flere norske virksomheter til handling og til å øke farten på den grønne omstillingen, står det på hjemmesiden til Miljøfyrtårn.
Det er også et av de store målene til Medbroen:
– Vi jobber blant annet med å ta bevisste valg som reduserer kostnader og samtidig fremmer miljøvennlige praksiser. 94 prosent av leverandørene våre er miljøsertifiserte, og vi pusher de gjenværende 6 prosentene til å ta bedre valg. Det nytter! Sier Thyholt.
Barnehagen ligger i tilknytning til Medbroen gård i Stjørdal, som har en historie som strekker seg langt tilbake i tid. Den 100 år gamle driftsbygningen er ombygd til barnehagelokaler.
– Nå holder låven passivhus standard og har et svært moderne energistyringssystem som gjør oss energieffektive. Vi varmer opp bygget med varme fra elva like ved, forteller Thyholt.
Bærekraftig og kreativ
Konseptet til barnehagen er bygd opp rundt gårdens ressurser. Kontakten med dyr og læring om planter og mat står i fokus. Barnehagen har blant annet egen stall og ridehus, hønsehus, snekkerbod, naust, egen åker, drivhus og planterom med drivhusbelysning.
– Vi utnytter gårdens ressurser på en bærekraftig og kreativ måte. For eksempel blir frøene fra solsikkene vi dyrker til fuglemat, og frøene brukes til å plante nye solsikker året etter. Dette er en naturlig syklus og lærer barna om gjenbruk og naturens kretsløp, står det blant annet i omtalen av barnehagen på nominasjonssiden.
– Vi bruker fjærene fra våre høner, ulla fra sauene og håret fra hestene som formingsmaterialer i kreative prosjekter. Dette gir barna muligheten til å utforske ulike teksturer og materialer, samtidig som de lærer om dyrene på gården og hvordan vi kan bruke det de gir. Humler er nyttedyr som vi kjøper inn til gårdens drivhus for bedre pollinering. Dette viser barna viktigheten av insekter i økosystemet og hvordan de bidrar til at plantene gir mer avling.
Inspirerer andre
Blant de andre tingene som trekkes fram, er at:
- Barna får se hvordan planter vokser, kan høstes og tilberedes – fra jord til bord
- Barna er også med på å samle egg fra hønsehuset, hjelpe til med lammingen og klippe sau.
- Har egen gjenbruksbutikk og byttebutikk, hvor foreldre kan bytte klær og andre gjenstander.
- Har gjenbrukt en 100 år gammel driftsbygning til barnehagelokaler. Låven holder passivhus-standard og har et svært moderne energistyringssystem som gjør dem energieffektive.
- Andre barnehager kommer på studiebesøk fra Norge og hele Europa, i tillegg til forskere og professorer fra hele verden som vil utvikle sine lands barnehagelærerstudier.
- Har utviklet sitt eget digitale Akademi Medbroen hvor ansatte får kontinuerlig kompetansepåfyll.
– Vår tilnærming til bærekraft fører mange andre barnehager til oss på studiebesøk – fra Norge og hele Europa. Det kommer også forskere og professorer fra hele verden som vil utvikle sine lands barnehagelærerstudier. Universitetet i Vancouver i Canada har tatt inn bruk av humler i barnehagestudiet – etter vår modell, og de bruker inspirasjon fra vårt samiske innhold i barnehagen som eksempler når de snakker om bedre integrering av inuittene i sine barnehager, forteller Thyholt.
Barnehage til topps?
Nå er hun spent på om barnehagen kan gå helt til topps i den prestisjetunge kåringen.
– Men da må vi ha hjelp fra mange som vil stemme på oss.
Thyholt er ikke i tvil om at de har det beste ståstedet for å virkelig kunne gjøre en forskjell.
– Vi spiller en viktig rolle i å forme barnas holdninger og verdier. Når bærekraft integreres i hverdagen, blir det en naturlig del av deres tankesett og handlinger. Vi oppmuntrer barna gjennom samlingsstunder, daglige rutiner og den viktige leken til å ta vare på miljøet og til tenke kritisk om hvordan deres handlinger påvirker miljø og andre mennesker.