Mormors røyking under svangerskapet øker risikoen for astma

Risikoen for å utvikle barndomsastma økes med opptil 20 prosent dersom barnets mormor røykte mens hun var gravid, viser ny svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Andelen barn med astma har økt kraftig de siste tiårene.

Tidligere forskning har funnet en sammenheng mellom kvinners røyking under graviditeten og risikoen for at barna deres utvikler astma og luftveisproblemer.

En ny studie fra Umeå universitet i Sverige tyder nå på at også mormors røyking kan øke risikoen for astma hos fremtidige barnebarn.

Studien avdekker at barn med bestemødre som røykte under graviditeten har 10 til 20 prosent større risiko for å utvikle astma. Dette gjelder både barn med og uten en mor som røykte under svangerskapet. Den økte risikoen for å utvikle astma gjelder ikke bare i barnets første levemåneder, men gjennom hele førskolealderen.

Har fulgt 66 000 barn

Forskerne har analysert informasjon om 66 000 barn av mødre født mellom 1982 og 1986. Informasjonen er samlet inn av jordmødre i forbindelse med mødrenes besøk på sykehuset. Forskerne mener dette er en av styrkene ved studien.

– Utformingen gjør for eksempel at røykende kvinner ikke kunne takke nei til å delta i studien, samtidig som det ikke har kunnet bli en overrepresentasjon av mødre til barn med astma, sier en av forskerne bak studien, professor Bertil Forsberg i en pressemelding.

Epigenetiske endringer

Hvordan forklarer så forskerne resultatene? Selve årsaken til astma er enda ikke helt kjent, men man antar at astma forårsakes av både arv og miljø. Det at andelen barn med astma har økt så raskt de siste tiårene skyldes i stor grad miljøforandringer, tror forskerne ved Universitet i Umeå.

Senere års forskning har imidlertid også avdekket at en miljøfaktor som tobakksrøyk kan føre til forandringer i hvordan visse gener oppfører seg, påpeker forskerne. Slike såkalte epigenetiske endringer kan føres videre til kommende generasjoner og påvirke risikoen for sykdom.

Førsteamanuensis og barnelege Lennart Bråbäck, som også inngår i forskergruppen, tror studien kan bidra til å øke forståelsen for astmasykdommens utvikling.

– Det er velkjent at røyking under graviditet øker risikoen for astma hos barna. Røyking under graviditet har gått kraftig ned de siste tiårene, men så langt har ikke dette ført til at astma blant barn har blitt sjeldnere. En forklaring kan være at tidligere generasjoners røykevaner fortsatt påvirker astmaforekomsten hos barnebarna, sier Bråbäck i den samme pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS