DEBATT

Barnehagelærerstudenter fra Høgskolen i Østfold med sterke meninger: S. Jeanette N. Diallo, Mali Johansen, Eivind Mebust og Karoline Bråthen-Olsen.
Barnehagelærerstudenter fra Høgskolen i Østfold med sterke meninger: S. Jeanette N. Diallo, Mali Johansen, Eivind Mebust og Karoline Bråthen-Olsen.

– Assistent, du er super!

Barnehagelærere og assistenter er gjensidig avhengige av hverandre, mener fire barnehagelærerstudenter fra Høgskolen i Østfold.

Publisert Sist oppdatert

Ja, for det er faktisk det du er. Du er noen sin superhelt. Du er også noen sin bestevenn. Så er du noen sin trygghet i hverdagen. Du er god på samtaler med mennesker. Noe som igjen gjør deg god på foreldresamarbeid. Og så elsker du å være barnslig og leke. Vet dere hva? Å skape gode relasjoner, det er du god på, det. Du lærer andre om vennskap, om godhet og omsorg. Om ulikheter. Har du nå skjønt hvem vi snakker om?

Vi ønsker som kommende profesjonsutøvere og barnehagelærere å løfte frem den gode assistenten og å løfte frem det vi ser på som et idealbilde.

Så vi vil si at du er utrolig god på å sette pris på å skifte bleier. Hvorfor er det så viktig å sette pris på dette? Jo, det skal vi fortelle deg. Det er fordi du vet at det er en gylden mulighet til å få egentid med hvert enkelt barn i den ellers så travle barnehagehverdagen. For du vet hvor viktig det er å skape relasjoner for igjen kunne skape trygghet og fortrolighet. Og du vet at trygghet og fortrolighet skaper gode, men også utrolig viktige, samtaler.

Samtaler som kan handle om hyggelige ting, men også samtaler som kan handle om omsorgssvikt, overgrep og vold. Og ja, du vet hvordan du skal føre samtalen videre med barnet. For det har du blitt veiledet i av lederen din. Og så vet du at du skal skrive ned slike uttalelser. Slik at din pedagogiske leder kan ta det videre.

Ja, du er så heldig å ha dyktige høyskoleutdannede pedagoger og ledere rundt deg. Som veileder deg. For ja, du er åpen for veiledning. Du er til og med oppladbar om det skulle være sånn. Å bli kurset av styrer og leder er alltid noe du ser frem til.  «Jeg ble så motivert og sulten på å lære enda mer at jeg valgte å fagutdanne meg i en alder av 58 år», sitat Torill 59 år. For ja, du er motivert.

Å dele en mark i to kan være veldig spennende for barn. Når det skjer, vet du viktigheten av å snakke om det å behandle hverandre på en god måte. At man ikke må like alle, men at alle fortjener å bli behandlet med respekt. At vi må vise omsorg ovenfor hverandre. Ordet omsorg er nevnt 60 ganger i rammeplanen. Jo, du vet dette fordi du har lest rammeplanen.

Sammen er vi, pedagogiske ledere, barnehagelærere, fagarbeidere og assistenter, gode på å jobbe i team. Vi er gjensidig avhengige av hverandre, med våre ulike egenskaper og kunnskaper, for å nå våre felles mål om å utføre barnehagens samfunnsmandat; barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Du er en assistent som jobber i barnehage. Og som du ser over så er du ikke for oss kommende profesjonsutøvere «bare» en assistent. For ja, du er alt det som står over, og mye mer. Kanskje ikke på papiret, men du praktiserer det hver eneste dag. Du er det ikke fordi du må det, men fordi du vil det.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Du, sammen med andre gode assistenter, fagarbeidere, barnehagelærere, pedagogiske ledere og styrer, er med på å skape god kvalitet i barnehagen. Du føler deg privilegert som får jobbe med barn, det aller kjæreste. Vår neste generasjon, vår fremtid. Du tar jobben din på ramme alvor og det vil vi, som kommende profesjonsutøvere, at du der ute, som ser på assistenten som «bare» en assistent, skal gjøre også.

Har du noe på hjertet om temaet assistenter i barnehagen? Del i kommentarfeltet under eller send til oss på [email protected].

Powered by Labrador CMS