Mygga kan være en plage om sommeren.

Stopp myggen!

Med sola og varmen kommer også myggen. Her er Lars Monsens tips for å slippe unna plagen på tur.

Publisert Sist oppdatert

En herlig tur i fri luft kan raskt ødelegges av mygg. Med summing i øret og stadig nye stikk forsvinner kosen med å være ute. I boken "101 villmarkstips" avslører Monsen at  hemmelighetene for å unngå å bli plaget av myggen er enkel.

– Du kan gni deg inn med kvae, sot, gjørme, fiskeslim eller oterpiss, men de færreste av oss vil klare seg uten vanlig myggmiddel. Det må du kjøpe i butikken, sier Lars Monsen.

Smøring

Lukten eller merket på myggmiddelet spiller ingen rolle. Det som betyr noe er innholdet av DEET, også kalt NN-Dietyl-m-toluamid. Jo høyere prosent som angis på flasken, jo mer effektivt er middelet. I Norge er det lovlig med opptil 20 prosent DEET.

– Dersom prosentinnholdet av DEET ikke er angitt på produktet, så let videre, oppfordrer Monsen.

For små barn under tre år skal man være forsiktig, og de bør ikke bruke myggmidler som smøres direkte på huden — men enkelte myggmidler har effekt når de påføres klær.

For større barn kan man smøre et tynt lag med myggmiddel der huden ikke er dekket av klær. Unngå likevel å smøre på hendene til barn, siden barn ofte putter hendene i munnen eller gnir seg i øynene.

Beskyttende klær

Det er ikke bar myggmiddel som hindrer myggen i å stikke. Det er viktig å være bevisst på hvilken ytterbekledning man velger på tur. Vet du med sikkerhet at det blir mye mygg underveis, så velg plagg som blodsugerne ikke klarer å stikke gjennom — klær med for eksempel gore-tex, windbloc eller windstopper.

– Tynn bomull eller mikrofiber utgjør ikke annet enn en fin duk for myggen når den flokker seg for å delta i festmåltidet, sier Monsen.

Selv med myggtett jakke og bukse, vil hodet, nakken, hendene og anklene være utsatte punkter. Myggnett gjør en utmerket jobb med å beskytte hodet og nakken, husk bare på å bruke kaps samtidig slik at du holder nettet borte fra øynene. Gamasjer eller høye støvler gir god beskyttelse for anklene.

Liker ikke røyk

På leirplassen gir bålet god hjelp mot plagsomme mygg.

– Mygg liker ikke røyk, så i friluft kan det hjelpe om du holder deg tett inntil røyken fra et bål. Jo mer røyk, jo færre mygg. Ferske greiner med grønt på gir mye røyk, men ikke overdriv, for da kan du slukke bålet, anbefaler Monsen.

PS! Hvis man først har fått myggstikk kan det klø og irritere. På apoteket finnes ulike kløstillende legemidler reseptfritt, som også kan brukes av barn.

Powered by Labrador CMS