I Krinkelkroken barnehage feirer de samenes nasjonaldag hvert år. I år som i fjor hadde de besøk av Marthe Marie Kvitfjell som fortalte litt om samisk kultur og tradisjon. (Foto: Krinkelkroken barnehage )

Slik feiret de samenes nasjonaldag

Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin – Gratulerer med dagen! 6. februar feiret barnehager landet over samenes nasjonaldag. Se bildeserie nederst i saken!

Krinkelkroken barnehage i Mosjøen feirer samenes nasjonaldag hvert år, forteller styrer Anniken Dale.

I Krinkelkroken barnehage feirer de samenes nasjonaldag hvert år. Her forteller Marthe Marie Kvitfjell barna om samisk kultur og tradisjon. Foto: Krinkelkroken barnehage

I år som i fjor fikk barnehagen besøk av Marthe Marie Kvitfjell. Hun fortalte barna om samisk kultur og tradisjon.

– Vi spiser bidos (samisk nasjonalrett red.anm.), hører på joik og har felles samling. I tiden før 6. februar foregår farging av flagg, kofter og ulike formingsaktiviteter. Vi ser på bilder og film, blant annet fra NRK super, som gir gode utgangspunkt for undring og samtaler, forteller Dale.

Laget utstilling

Også Læringsverkstedet Skytta barnehage i Nittedal har i mange år hatt tradisjon for å markere samenes nasjonaldag.

På kjøkkenet var det laget en utstilling og inne på avdelingene ble det forberedt grønnsaker til bidos og bakt klappakaker.

– Avdelingene er dekorert med flagg. Barna er engasjerte og kan nok fortelle mye om samiske tradisjoner og kultur når de kommer hjem, forteller pedagogisk leder Karen Norderhaug Gjefsen.

Feiret i lavvo

Læringsverkstedet Skytta barnehage i Nittedal har i mange år hatt tradisjon for å markere samenes nasjonaldag. Inne på avdelingene har det blitt forberedt grønnsaker til bidos og bakt klappakaker. Foto: Læringsverkstedet Skytta

I Fjøshaugen barnehage i Meløy har de hatt om samisk kultur og tradisjoner i noen uker før samenes nasjonaldag 6. februar.

– Vi har laget egen lavvo ute i barnehagen, samiske flagg, tovet i samiske farger, laget «Rein i Nordlys»-bilde, fargelagt det samiske flagget, sett «Nordlysbarna» og «Den magiske tiden», lest om samisk kultur og tradisjoner, og lært oss noen samiske ord og sanger. Alt dette har vi gjort i forkant av samefolkets dag 6. februar. På selve dagen feiret vi med hjemmelaget bidos og gahkko, samisk brød, i lavvoen til nydelig joik, forteller pedagogisk leder Linn Margrete Meløysund.

Dramatiserte eventyr

Osen oppvekstsenter i Åmot kommune rommer både skole fra 1-7 trinn og barnehage. De har felles bygg og mange felles arrangementer.

I dag har barnehagebarn og elever sammen markert samenes nasjonaldag med dramatisering av det samiske eventyret «Da Stalloene nesten fikk Askefis-steik».

Florvåg barnehage på Askøy markerte samenes nasjonal dag blant annet med lassokasting. Foto: Florvåg barnehage

Inne i lavvoen koste barna seg med varme fra bål, gahkko og reinsdyrkjøtt stekt ute på bålpanne.

Fikk prøve seg på lassokasting

Florvåg barnehage på Askøy markerte samenes nasjonaldag med blant annet lassokasting og samisk brød til lunsj.

Hadde gledet seg lenge

Barn og voksne i Akasia Domkirken barnehage i Bergen hadde gledet seg lenge til denne dagen. De hadde øvd på sanger, hørt fortellinger og joiket.

På selve dagen hadde de fremme bålpannen i barnehagen, som de laget pinnebrød på.

Lihkku Beivviin fra Akasia Domkirken barnehage i Bergen! Foto: Akasia Domkirken barnehage

– Vi har hatt bål og lavvo tilgjengelig for barna i leken slik at de kan bearbeide det de lærer. I dag har vi laget gahkko sammen med barna og hørt fortellingen om Niilas og de tre gavene, forteller Ingrid Marie Hellås i barnehagen.

Se flere bilder fra markeringene her:

I Fjøshaugen barnehage har de hatt om samisk kultur, tradisjoner og levevis i noen uker før samenes nasjonaldag 6. februar. (Foto: Fjøshaugen barnehage )
Barnehagen hadde laget en egen lavvo på uteområdet sitt. (Foto: Fjøshaugen barnehage )
På selve dagen feiret barnehagen med hjemmelaget bidos og gahkko i lavvoen. (Foto: Fjøshaugen barnehage )
Fra markeringen til Fjøshaugen barnehage. (Foto: Fjøshaugen barnehage )
I Krinkelkroken barnehage feirer de samenes nasjonaldag hvert år. I år som i fjor hadde de besøk av Marthe Marie Kvitfjell som fortalte litt om samisk kultur og tradisjon. (Foto: Krinkelkroken barnehage )
Læringsverkstedet Skytta barnehage i Nittedal har i mange år hatt tradisjon for å markere samenes nasjonaldag. Inne på avdelingene har det blitt forberedt grønnsaker til bidos og bakt klappakaker. (Foto: Læringsverkstedet Skytta )
Fra feiringen til Læringsverkstedet Skytta. (Foto: Læringsverkstedet Skytta )
På kjøkkenet hadde de laget en utstilling i anledning dagen. (Foto: Læringsverkstedet Skytta )
Florvåg barnehage på Askøy markerte samenes nasjonal dag blant annet med lassokasting. (Foto: Florvåg barnehage )
Fra markeringen i Osen oppvekstsenter. Flagget som henger på lavvoen laget barnehagebarna og elevene i fellesskap i fjor. (Foto: Osen oppvekstsenter )
Fra markeringen til Osen oppvekstsenter. Der feiret barnehagebarn og skoleelever dagen sammen. (Foto: Osen oppvekstsenter )