– Vi ber foreldre sette av god tid til levering første dag. Vi oppfordrer også foreldre til å snakke med barna i forkant, sier leder Espen Wiik i Mellombølgen barnehage i Oslo.
– Vi ber foreldre sette av god tid til levering første dag. Vi oppfordrer også foreldre til å snakke med barna i forkant, sier leder Espen Wiik i Mellombølgen barnehage i Oslo. (Foto: Silje Wiken Sandgrind)

– Nå gleder vi oss til å få en barnehagehverdag igjen

I Mellombølgen barnehage forbereder de seg nå på å åpne mandag i neste uke. – Vi gleder oss veldig til å ta imot alle barna, sier leder Espen Wiik.

Mellombølgen barnehage er en av hovedstadens største, med plass til over 230 barn.

– Vi gleder oss veldig til å ta imot alle barna. Vi er også spente for det blir jo en litt annerledes barnehagehverdag, sier Espen Wiik, som er en av den kommunale barnehagens to ledere.

Skal være mest mulig ute

Flere nye rutiner skal nå innføres. Wiik forteller at de blant annet tar sikte på å være mer ute enn vanlig når barnehagen åpner igjen i neste uke.

– Vi har tenkt at vi skal være ute 90 prosent av dagen om vi er heldige med værgudene, sier han.

Barnehagen vil også ha noe redusert åpningstid i starten.

– Vi oppfordrer samtidig foreldrene til å levere barna til litt forskjellige tidspunkt slik at ikke alle kommer samtidig. Hvis det kommer for mange på en gang må de vente i kø, sier barnehagelederen.

Wiik forteller at de også vil dele barn og ansatte inn i «kohorter», små grupper, etter råd fra smittevernveilederen som kom tidligere denne uken. Og at barna må ha med seg mat for hele dagen.

Stort uteområde

– Synes du at smittevernveilederen er et godt verktøy å ha i gjenåpningsprosessen?

– Ja, og den peker på mye av det vi allerede hadde tenkt at vi måtte gjøre, sier Wiik.

– Det gjelder å holde avstand, og da er det vi voksne som må være flinke til å holde avstand til hverandre. Så må vi finne praktiske løsninger for hvordan vi kan unngå å være for mange samlet på ett område. Heldigvis er uteområdet vårt inndelt i fem forskjellige soner, så vi vil fordele oss på dem, sier Wiik.

– Hvordan vil dere møte barna som nå kommer tilbake til barnehagen etter å ha vært hjemme i mange uker?

– For å trygge barna på best mulig måte sender vi ut info om hvilke voksne som skal være i «kohort» sammen med dem. Vi ber foreldre sette av god tid til levering første dag. Vi oppfordrer også foreldre til å snakke med barna i forkant. At foresatte utstråler trygghet ved levering, vil gjøre leveringen lettere for barnet, sier Wiik.

– Vi vil også tilrettelegge for en god levering ved å bruke vår pedagogiske fantasi og stå klare med noe som inviterer barna til lek, legger han til.

– Barnehagen deres er stor. Byr det på utfordringer?

– Vi er veldig optimistiske på at dette skal gå bra. Hvis det oppstår utfordringer får vi finne løsninger på dem når de oppstår, sier barnehagelederen.

– Ikke alle barna kommer tilbake med en gang og det er heller ikke alle ansatte som er klare for arbeid enda. Foreløpig går kabalen opp, og så får vi se hvordan det utarter seg, fortsetter han.

Gradvis gjenåpning i Oslo

I Oslo er det om lag 730 barnehager. På en pressekonferanse fredag ettermiddag bekreftet byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), at alle barnehagene i kommunen åpner innen 27. april.

– Noen barnehager åpner førstkommende mandag, vi får tilbakemelding fra bydelene på hvor mange det gjelder i løpet av dagen, men alle åpner altså innen 27. april, sa Thorkildsen, og fortsatte:

– Den barnehagen og barnehagehverdagen som møter oss nå er ikke helt den samme som vi forlot for rundt en måned siden. Vi skal drive godt smittevern for at det skal være tryggest mulig å åpne igjen.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen. Her på scenen under konferansen Nordiske Impulser. Foto: Silje Wiken Sandgrind

Foresatte vil få nærmere informasjon fra sin bydel og sin barnehage om åpningstidspunkt, hvordan barnehagedagen vil se ut og hvilke tilpasninger man må gjøre, opplyste Thorkildsen.

Byråden pekte også på at bemanningssituasjonen er en utfordring i tiden vi nå går inn i.

– Vi vet det er en andel av de ansatte som ikke vil kunne jobbe på vanlig måte med barna i barnehagen. Samtidig skal vi drive med mindre grupper og oppfordrer til mer utetid. I denne situasjonen må vi sikre at vi til enhver tid har nok voksne i barnehagen. Vi jobber på spreng med å se på hvordan vi skal sikre rask oppbemanning der det trengs, sier byråden.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (v) har tidligere uttalt at smittevernveilederen for barnehagene er laget ut i fra dagens forhold, og mener bemanningen er god nok. Det er barnehagebyråden i Oslo uenig i.

– Å sikre bemanningen i den situasjonen vi er i nå vil koste penger og kreve ekstra ressurser. Jeg forventer derfor at nasjonale myndigheter får på plass kompensasjonsordninger til kommunene slik at vi kan levere på de forventningene som regjeringen stiller til oss, sa Thorkildsen under pressekonferansen.

Åpner mandag

Espen Wiik i Mellombølgen barnehage forteller at de vil åpne mandag 20. april.

Nå jobbes det iherdig for å gjøre barnehagen klar, opplyser han.

– Vi har samlet hele personalet og har brukt dagen i dag på å gå igjennom alle rutiner og klargjøre slik at vi er klare til mandag, sier han.

– Neste uke ser bra ut med tanke på været. Vi regner også med at vi vil gjøre oss mange nyttige erfaringer rundt den praktiske gjennomføringen i løpet av de første dagene. Planen er at vi skal ha en evaluering på slutten av uka og diskutere hva vi skal gjøre fremover.

Barnehagelederen og kollegene ser nå frem til å ønske barna velkommen tilbake.

– Vi har holdt åpent for noen barn gjennom denne unntaksperioden, men det er også mange av våre ansatte som har vært hjemme en stund, som er klare for å komme tilbake på jobb og som gleder seg veldig til å møte barna, avslutter Wiik.

Debatt

Til toppen