Foreldre og barn skal føle seg trygge på at det ikke skjer overgrep i barnehagen. Illustrasjonsfoto

Kommunen bruker 7,3 millioner kroner på glass i dørene – skal forebygge overgrep

– Det er absolutt på sin plass at dette prioriteres, sier styre Line Texe i Skansemyren barnehage til Bergens Tidende.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 ble fem barnehageansatte i bergensområdet enten siktet eller dømt for overgrep.

På bakgrunn av det, bruker Bergen kommune nå 7,3 millioner kroner på glass i dørene i barnehagene sine.

– Vil gjøre alt vi kan

– Vi kan ikke garantere at det ikke vil skje nye overgrep i fremtiden, men vi vil gjøre alt vi kan for å forebygge overgrep og avdekke vold i nære relasjoner. Innsyn til stellerom og toalett er en del av dette arbeidet, sier skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) til Bergens Tidende (NB! Krever innlogging).

Vinduene i barnehagene skal utformes slik at ingen barn blir liggende på utstilling. Integriteten deres skal bli ivaretatt, lover byråden.

Henstilling til private

Kommunen kan ikke pålegge de private barnehagen å sette inn glass i dører, men har sendt en henstilling om å tenke over det fysiske miljøet med tanke på å forebygge overgrep.

Pål Hafstad Thorsen understreker overfor Bergens Tidende at han opplever at de private aktørene føler på en felles forpliktelse om å forebygge overgrep og avdekke vold i nære relasjoner.

Høy kompetanse og bevissthet

Dette bekrefter også daglig leder Inger Marie Guddal Einan i Kidsa barnehager overfor avisa:

– Det har jo vært mange negative saker de siste årene, og i lys av det som har skjedd, er det naturlig å følge de råd som kommer. I Kidsa har vi gode rutiner for dette arbeidet. Etter risikovurderinger har vi skiftet ut dører med glassdører. Når dører naturlig skal skiftes ut, settes det automatisk inn glassdører. Dette er også et tema som er oppe kontinuerlig på møter. Det er også viktig at personalet samlet sett har høy kompetanse og bevissthet på dette området.

Der det ikke er glass i dørene, har Kidsas ansatte instruks om at døren til stellerommet skal være åpen.

Powered by Labrador CMS