En majoritet av aksjene i Gnist Barnehager ble i begynnelsen av mai solgt til oppkjøpsfondet Altor. Bildet er fra Gnist Tiller. (Foto: Kristin Støylen)

Har solgt Gnist Barnehager til oppkjøpsfond

Ekteparet Bjørn og Kjersti Grønmyr har solgt majoriteten av aksjene i Gnist-barnehagene, men skal lede kjeden videre.

Oppkjøpsfondet Altor har kjøpt en majoritetsandel i Gnist Barnehager og ønsker nå å bygge selskapet til en større barnehageaktør, skriver Dagens Næringsliv

– En sterk og solid støttespiller i form av Altor vil bidra til at vi har levedyktige barnehager med høy kvalitet i mange år fremover. Samarbeidet styrker vår evne til å tåle omstilling og å lede an i videre utvikling i sektoren, sier markeds- og informasjonssjef Børre Andreassen i Gnist Barnehager.

17 barnehager

Gnist har i dag til sammen 17 barnehager i tre fylker; ti i Møre og Romsdal, tre i Hordaland og fire i Trøndelag. Selskapet Grønmyr Gruppen AS omsatte for 327 millioner kroner i 2016, det meste av dette knyttet til barnehagedrift, ifølge DN.

Selskapet hadde en egenkapital på drøyt 100 millioner, etter et overskudd på vel 35 millioner kroner samme år.

– Vi har en ambisjon om å utvikle landets beste barnehager. Vi ønsker at alle foreldre i svært stor grad vil anbefale barnehagetilbudet vårt, fordi de ser at barnet mottar omsorg og utviklingsmuligheter basert på dets egne forutsetninger. Vi er opptatt av å videreutvikle tilbudet i de barnehagene vi har, men er nå også rigget for å gi flere barn anledning til å gå i en Gnist-barnehage, sier Andreassen.

Interessant sektor

Partner Maria Tallaksen i Altor Equity Partners gir overfor DN uttrykk for at Gnist som selskap er en bra plattform for å bygge seg større innenfor barnehagesektoren. Hun peker på at Gnist har et godt konsept og et sterkt fokus på kvalitet.

– Barnehagemarkedet består i dag av mange små selskaper, samtidig som det er blitt større krav til kvalitet og profesjonalisering. Dette gjør det naturlig å satse på større og sterkere enheter, sier Tallaksen.

Betydelig aktør

Altor har nå en plan om å bygge Gnist til en betydelig aktør i barnehagesektoren.

– Det kan være aktuelt å kjøpe andre aktører for å slå disse sammen. Men per i dag har vi ingen konkrete aktører i siktet, sier Tallaksen til avisen, og legger til at selskapet er fornøyd med å få med seg Kjersti og Bjørn Grønmyr videre.

Det er ikke kjent hva oppkjøpsfondet betaler for aksjene eller hvilken eierandel fondet får, utover at det sikrer Altor en majoritet.

FAKTA Altor

• Forvaltningsselskapet Altor Equity Partners ble grunnlagt i Sverige i 2003. Har kontorer i Sverige, Norge, Danmark, Finland og Sveits.
  • Altor Equity Partners er rådgiver til totalt fire ulike Altor fond med over 5,8 milliarder euro (rundt 55 milliarder kroner) i egenkapital fra investorer.
  • Fondene investerer hovedsakelig i bedrifter i Norden, og har hatt en årlig avkastning på over 25 prosent siden oppstarten i 2003.
  • Eier blant annet hele eller deler av selskaper som Sats Elixia, Sbanken (tidligere Skandiabanken), Rossignol, investeringsbanken Carnegie, Nordic Trustee (tidligere Norsk Tillitsmann), Navico og hytteprodusenten FH Gruppen.

Kilde: Dagens Næringsliv

Debatt