Dagens tøybleier kommer i mange forskjellige passformer, størrelser og fargerike mønstre.

Droppet engangsbleiene til fordel for tøybleier

– Veldig mange tror at det er mye arbeid, men det er det ikke, sier småbarnsmor Line Meyer.

Publisert Sist oppdatert

Det var et tilskudd på 1000 kroner fra renovasjonsselskapet BIR som fikk den bergenske småbarnsmoren, Line Meyer, til å prøve ut tøybleier på sin sønn. I Bergen og flere andre kommuner i Norge kan man nemlig få støtte eller gratis prøvepakke dersom man velger tøybleier fremfor engangsbleier.

– Jeg tenkte at jeg kunne prøve siden det er miljøvennlig og tøybleiene som finnes i dag er fine. Jeg kjøpte litt forskjellige bleier for 1000 kroner og fikk testet det ut. Og så fant jeg en Facebook-side for de som bruker tøybleier og der fikk jeg veldig mange råd, forteller Meyer.

– Det var veldig enkelt og jeg så ikke noen grunn til ikke å fortsette, så jeg kjøpte inn det jeg trengte etter at jeg hadde fått tilskuddet, legger hun til.

At tøybleier ikke inneholder samme mengde kjemikalier som engangsbleier, var også en av de viktigste årsakene til at småbarnsmoren valgte disse.

– Jeg hører andre som bruker engangsbleier sier at barna er såre. Jeg har aldri opplevd det så lenge jeg har brukt tøybleier, forteller Meyer.

Finnes i mange varianter

For mange virker kanskje tøybleier som et fryktelig tungvint og gammeldags alternativ.

– Mange ser for seg disse store klutene som du nærmest skal stå og røre i en gryte, men sånn er det ikke lenger, sier Ann-Kristin Larsen som driver nettbutikken Tøybleiebutikken.

– Tøybleier i dag er noe helt annet enn det vår foreldregenerasjon snakker om. Det er kanskje litt typisk at når noen forteller at de vurderer tøybleier, så sier typisk mor eller bestemor at det må de ikke finne på. Men man snakker egentlig om to helt ulike produkter som på en måte ikke har noe med hverandre å gjøre annet enn at de kan vaskes.

Dagens tøybleier kommer i mange forskjellige passformer, størrelser og fargerike mønstre. De tradisjonelle brettebleiene er fremdeles i bruk, men i senere tid har det også kommet tøybleier som ligner veldig på engangsbleier, som festes og justeres med borrelås og trykknapper.

– Det finnes bleier som er i ulike størrelser og one size-bleier. One size-bleiene kan man ha gjennom hele bleieperioden. Når barnet er nyfødt vil imidlertid noen oppleve at one size-bleiene er litt store så noen velger egne løsninger for nyfødte, for eksempel brettebleier, og går over til one size når babyen er et par-tre måneder gammel. Noen bruker også one size-bleier helt fra starten og synes det fungerer fint, forteller Larsen.

– Hvor mange tøybleier trenger man til ett barn?

– Miljømessig lønner det seg at vaskemaskinen blir full. Hvis man skal unngå å vaske veldig ofte bør man ha 20-24 bleier, anslår Larsen.

Ifølge henne er det ikke mer gris med tøybleier.

– Mitt inntrykker er at kanskje særlig en del menn kvier seg litt for tøybleiene fordi det er ukjent og man ser for seg at det er grisete, og at man kommer mer i nærkontakt med ting man ikke har lyst til å komme i kontakt med. Men det er ikke den store forskjellen på å skifte en tøybleie kontra en engangsbleie. Et bleieskift er et bleieskift, sier Larsen.

Stort bruktmarked

Per dags dato er det få butikker i Norge som selger tøybleier over disk. Det vanligste er derfor å kjøpe bleiene på nett eller å kjøpe brukt.

– Det er ganske mange som selger veldig fine tøybleier brukt. Fordelen er at de da er vasket inn. De holder enda bedre på fuktigheten når de er vasket et par ganger, opplyser småbarnsmor Line Meyer.

– Hva vil du si til dem som tenker at det er litt ubehagelig at barna skal bruke brukte bleier?

– Det er mer kjemikalier i klær du kjøper i butikken. Jeg har lest noe forskning på at brukte klær er renere enn nye klær fordi de er vasket godt. Jeg pleier også å vaske bleiene på 60 og noen ganger 90-95 grader og det er ikke mye bakterier som overlever det, sier Meyer.

I barnehagen

Da sønnen skulle begynne i barnehage ønsket Meyer at han skulle bruke tøybleier også der. Hun spurte de ansatte i Sion Menighetsbarnehage om det var greit og fikk ja.­­

Pedagogisk leder i barnehagen, Gro Asphaug, synes det er greit at barna bruker tøybleier så lenge foreldrene ikke krever for mye av de ansatte.

– Jeg synes ikke det er noe problem så lenge man kan lage rutiner som både de ansatte og foreldrene er enige om, og det ikke blir mye mer arbeid enn med papirbleiene. Jeg tenker at det er vår tilpasning til foreldrene, sier Asphaug, og legger til:

– Så lenge man bare skifter bleien som vanlig så er det ikke noen forskjell på tøy- og engangsbleier. Hvis det derimot er snakk om at barnehagen skal vaske eller skylle bleiene og lignende, eller at bleiene ofte ikke holder tett, da blir det en annen sak.

Rutinen i Sion Menighetsbarnehage er at de skitne tøybleiene puttes i en vann- og lukttett våtpose som foreldrene tar med seg hjem og vasker sammen med bleiene.

Ifølge Asphaug er det ikke mer tidkrevende å skifte en tøybleie, så lenge barnet bruker en modell som ligner på engangsbleiene.

– Det er mer tidkrevende i den forstand at vi bytter én bleie mer i løpet av dagen siden det ikke går an å kjenne om bleien er våt, men ellers vil jeg ikke si at det er så mye mer tidkrevende med tøybleier enn engangsbleier, sier den pedagogiske lederen.

Mer miljøvennlig?

Mange velger tøybleier fordi de mener det er et miljøvennlig alternativ. Det har imidlertid vært diskusjoner rundt hvorvidt tøybleier er mer miljøvennlig enn engangsbleier.

Hvert barn som bruker engangsbleier produserer om lag ett tonn bleieavfall. Tøybleier skaper mye mindre avfall, men må til gjengjeld vaskes etter hver bruk. Så kan man egentlig si at tøybleiene er mer miljøvennlige?

En studie gjennomført av det britiske Miljødirektoratet i 2009 konkluderer med at tøybleier og engangsbleier gir omtrent like stor miljøbelastning.

Ifølge studien har imidlertid tøybleietilhengerne, i motsetning til de som foretrekker engangsbleier, en mulighet til å redusere miljøbelastningen ved å gjøre følgende:

  • Tørke bleiene utendørs når forholdene ligger til rette for det.
  • Bruke tørketrommel så sjelden som mulig.
  • Velge en mest mulig energieffektiv vaskemaskin og tørketrommel når man kjøper nytt.
  • Vaske bleiene på 60 grader. Bare unntaksvis kokvaske, for eksempel ved sykdom.
  • Fylle opp vaskemaskinen helt.
  • Velge brukte tøybleier og gjenbruke disse på flere barn.

Følger man disse rådene vil tøybleier, ifølge miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, være mer miljøvennlig enn engangsbleier.

Line Meyer mener særlig gjenbruksaspektet gjør tøybleiene miljøvennlige.

– Når jeg er ferdig med mine tøybleier så gir jeg dem vekk til andre som bruker tøybleier. Bleiene holder gjerne til fire-fem barn før de er utslitt og da begynner miljøregnestykket å se mye bedre ut, avslutter hun.

Ulike typer tøybleier og tilbehør:

- Alt-i-ett-bleier er bleier hvor man ikke trenger noen form for tilbehør. De ligner på engangsbleier, og man kan velge om man vil kjøpe bleie basert på barnets størrelse eller one-size bleier. Bleiene har vanntett yttertrekk.

- Alt-i-to-bleier ligner mye på alt-i-ett-bleiene. I disse bleiene knepper man inn et ekstra innlegg, som kan tas ut etter vask slik at bleiene tørker raskere. Bleiene har vanntett ytterlag.

- Lommebleier er bleier med et vanntett ytterlag og en slags lomme inni som man fyller med innlegg etter behov.

- Brettebleier er bleietypen som var vanlig å bruke før engangsbleien for alvor gjorde sitt inntog. Bleien er en stor stoffbit, og man får den i ulike størrelser og materialer. Stoffet kan brettes på flere måter, noe som gir gode tilpasningsmuligheter. Utenpå brettebleien må man ha et sperrelag, for eksempel av ull, PUL eller fleece. Bleien festes med en bleienål eller en snappy, som er en slags moderne sikkerhetsnål som brukes for å feste brettebleier eller prefolds.

- Preefolds er et tykt tøystykke som kan minne om en stor klut. Den finnes i ulike materialer, for eksempel hamp og bambus. Stoffstykket kan brettes på flere måter. Utenpå må man ha et sperrelag (ull, PUL, fleece). Bleien festes med en snappy eller en bleienål.

- Rispapir er et papirinnlegg som kan puttes i bleiene til litt større barn, som fanger opp bæsjen og dermed hindrer avføring i å komme på selve bleien. Rispapiret kastes i søpla når det har kommet avføring på det. Tidligere har det vært sagt at man kan kaste rispapiret i do, men en del kommuner har nå sagt nei til dette. Det er derfor lurt å sjekke ut hva som gjelder i din kommune.

- Våtpose brukes til å oppbevare skitne bleier. Denne er lukt og vanntett. Når posen er full åpner man glidelåsen og hiver den i vaskemaskinen sammen med bleiene.

Kilde: toybleie.wordpress.com

Powered by Labrador CMS