Førstelektor Jostein Paulgård Østmoen ved Universitetet i Sørøst-Norge ble kåret til «Årets barnehageinspirator» i 2021.
Førstelektor Jostein Paulgård Østmoen ved Universitetet i Sørøst-Norge ble kåret til «Årets barnehageinspirator» i 2021.

Jakter kandidater til «Årets barnehageinspirator»

– Vi som har utdannet oss til barnehagelærere vet hvor verdifullt det er med forelesere som gir det lille ekstra, sier juryleder og styreleder i PBL, Eirik Husby.

Publisert Sist oppdatert

– Det er barna som inspirerer meg til å holde på med det jeg gjør. Jeg synes at de små menneskene som finnes ute i barnehagene skal ha plass og rom til å være akkurat sånn som de er, og de skal møte ansatte som skjønner at det er det de skal ha. Det er jeg fryktelig opptatt av.

Det sa førstelektor Jostein Paulgård Østmoen ved Universitetet i Sørøst-Norge da han mottok prisen i 2021.

I mai skal «Årets barnehageinspirator» nok en gang kåres, og barnehagelærerstudenter kan nå nominere forelesere som de mener fortjener utmerkelsen.

Håper på mange innspill

Prisen deles ut av PBL og skal gå til en foreleser ved en av landets barnehagelærerutdanninger, som på en god måte inspirerer studentene sine på veien mot en yrkeskarriere i barnehage.

Styreleder Eirik Husby i PBL, som også er juryleder for kåringen, oppfordrer studenter over hele landet til å sende inn forslag på kandidater.

– For å utdanne gode barnehagelærere, som ønsker å være med på å skape gode barnehager, må vi ha lærere og forelesere som inspirerer, motiverer og deler av sin kunnskap. Vi som har utdannet oss til barnehagelærere vet hvor verdifullt det er med forelesere som gir det lille ekstra, sier Husby i en pressemelding, og legger til:

– Vi vet at de gode foreleserne finnes der ute, men for å finne de beste kandidatene, trenger vi innspill fra dem som aller best kjenner forskjellen på en god foreleser og en veldig god foreleser, nemlig studentene.

Fire kriterier

Kandidatene som blir foreslått, må oppfylle følgende kriterier:

 • Formidler fagkunnskap på en inspirerende og engasjerende måte
 • Bidrar i betydelig grad til at studentene fullfører utdanningen
 • Gir studentene lyst til å jobbe med barn i barnehage etter endt utdanning
 • Inspirerer studentene til refleksjon og fordypning i faget

– Forrige gang vi foretok denne kåringen, kom det inn forslag på hele 63 ulike kandidater fra 16 studiesteder. Det vitner om at det skjer mye bra ute på barnehagelærerutdanningene. Så får vi håpe at engasjementet for nominasjonen er minst like bra denne gangen. Jo flere som sender inn sine forslag, jo bedre grunnlag har vi for å kåre en verdig vinner, sier jurylederen.

Fristen for å nominere kandidater er 12. februar.

Informasjon om hvordan du kan foreslå en kandidat finner du her.

Om prisen:

Dette er ellevte gang PBL deler ut prisen «Årets barnehageinspirator». Prisen er på 50.000 kroner og utdelingen skjer under PBLs landsmøte på Gardermoen 8. og 9. mai.

Det er studentene ved landets barnehagelærerutdanninger som kan nominere kandidater.

I tillegg til juryleder Eirik Husby (styreleder i PBL), består juryen av Lars Strande Syrrist (leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet) og Kari Pape (pedagog, foredragsholder og fagutvikler i Læringsverkstedet).

Tidligere vinnere:

 • 2021: Jostein Paulgård Østmoen, Universitetet i Sørøst-Norge
 • 2019: Anna Rigmor Moxnes, Universitetet i Sørøst-Norge
 • 2017: Jan Ingar Båtvik, Høgskolen i Østfold
 • 2015: Marit Granholt, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2014: Dag Østvold Tangen, Høgskolen i Hedmark
 • 2013: Margareth Sandvik, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • 2012: Liv Ingrid Fjellanger, Høgskolen Stord/Haugesund
 • 2011: Brit Norbrønd, Høgskolen i Oslo
 • 2010: Ingrid Groseth, Høgskolen i Hedmark
 • 2009: Sonja Kibsgaard, Dronning Mauds Minne Høgskole
Powered by Labrador CMS