Av de 29 barnehagene som fikk sine lydforhold kartlagt, hadde kun fire tilfredsstillende lydforhold i alle oppholdsrom.
Av de 29 barnehagene som fikk sine lydforhold kartlagt, hadde kun fire tilfredsstillende lydforhold i alle oppholdsrom.

Fant avvik i 25 av 29 barnehager

Helse- og miljøtilsyn Salten har testet ventilasjonsstøy og etterklang i 29 barnehager i Salten. Det var bare fire av dem som ikke hadde noen avvik.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Avisa Nordland.

Helse- og miljøtilsyn Salten opplyser på sitt nettsted at de har valgt å kjøre tilsyn på ventilasjonsstøy og etterklang/akustikk, fordi de i årenes løp har mottatt flere henvendelser fra ulike barnehager om at de opplever lydmiljøet i sine lokaler som utilfredsstillende.

Av de 29 barnehagene Helse- og miljøtilsyn Salten kartla lydforholdene i, hadde 77 prosent ett eller noen få «problemrom». Det var bare fire barnehager som hadde tilfredsstillende lydforhold i alle oppholdsrom.

Det ble gjort målinger av ventilasjonsstøy i 180 rom og etterklang i 179 rom. I begge tilfeller ble det registrert avvik i ett av fem rom.

«Det vi kan lese av dette er at de aller fleste oppholdsrommene har tilfredsstillende lydforhold, men at veldig mange virksomheter har ett eller noen få «problemrom», som må utbedres», heter det i rapporten.

Mest betenkt er Helse- og miljøtilsyn Salten imidlertid over det de fant i nybygde/nyoppussede lokaler (tatt i bruk etter 2012). Der var det avvik på 65 prosent av rommene i forhold til etterklangstid, og på 38 prosent av rommene i forhold til ventilasjonsstøy. I rapporten påpekes det at kravene ble skjerpet i 2012 og at det er viktig at både byggherrer og entreprenører merker seg disse innskjerpingene.

Tilsynet ble foretatt i 2015, i 29 barnehager og én skole fordelt på åtte kommuner i Salten-regionen i Nordland fylke.

Her kan du lese hele rapporten.

Powered by Labrador CMS