Guri Melby (V) overleverer nøklene til den ferske kunnskapsministeren Tonje Brenna (Ap).
Guri Melby (V) overleverer nøklene til den ferske kunnskapsministeren Tonje Brenna (Ap).

Nå får hun ansvaret for barnehagesektoren

– Jeg gleder meg til å ha dialog med hele barnehagesektoren og få gode innspill til hvordan vi kan gjøre det enda bedre, sier den ferske kunnskapsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag litt etter klokken 14.30 overtok Tonje Brenna (Ap) nøklene til kunnskapsministerens kontor.

Brenna fortalte at hun ikke trengte betenkningstid da hun fikk spørsmål om å ta over ansvaret for barnehage og skole.

– Hva tenker du om at du nå har fått det politiske ansvaret for barnehagesektoren?

– Noen ganger tror jeg barnehager får for lite oppmerksomhet i den store offentlige debatten. Gode barnehager, det at barna våre deltar i barnehagen og at vi har nok voksne i barnehagen, er helt avgjørende også for hvordan barna klarer seg senere i skoleløpet, og senere i livet og i arbeidslivet. Barnehagen er enormt viktig, sier den ferske statsråden.

– Jeg har ett barn som går i barnehagen nå og et som har gått i barnehagen tidligere, og vet hvor mye det har hatt å si for vårt liv at barna har hatt det trygt og godt der. Barnehage er noe jeg gleder meg veldig til å jobbe med, legger hun til.

Dialog med sektoren

– Hvordan vil barnehagesektoren merke at et nytt parti styrer Kunnskapsdepartementet?

– Vi har ganske store ambisjoner både når det gjelder mulighet for etter- og videreutdanning og å øke pedagogtettheten. Vi har også store ambisjoner om å gjøre barnehagene billigere, med håp om at flere foreldre velger å benytte seg av barnehagetilbudet. Jeg håper at vi skal ta alt det som er bra og forsterke det sammen med sektoren. Jeg er opptatt av at vi skal utvikle både barnehager og skoler sammen med de som er aller tettest på, de som virkelig sitter på ekspertisen. Jeg gleder meg til å ha dialog med hele barnehagesektoren og få gode innspill til hvordan vi kan gjøre det enda bedre.

– Det er et stort ønske fra mange i sektoren om å styrke bemanningen i barnehagene og det er også satt i gang et arbeid med å finne et nytt finansieringssystem for private barnehager. Hva tenker du om å jobbe med disse sakene?

– Jeg tenker at punkt én er å gå i dialog med sektoren, lytte til hva de mener er behovene, og prøve å få det til å sameksistere med det som står i regjeringsplattformen. Jeg tror vi har det samme målet alle sammen, nemlig at barna våre skal ha det trygt og godt, at barnehagene skal være gode arbeidsplasser og at det skal være et sted hvor folk har mulighet til å spe på med kompetanse og utvikle seg også som ansatte, sier Brenna.

Fylkesrådsleder i storfylke

Brenna har vært fylkesrådsleder i Viken siden 2020.

Hun har vært gruppeleder for Akershus Ap og var valgt inn for Arbeiderpartiet i Akershus fylkesting fra 2007 til 2019.

33-åringen fra Jessheim har tidligere vært politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, og ble ifølge partiet tidenes yngste politiske rådgiver ved Statsministerens kontor, da Jens Stoltenberg ledet landet.

Brenna var generalsekretær i AUF fra 2010 til 2012, og på Utøya da terroristen angrep i 2011. Tidligere i år ga hun ut boka «22. juli – og alle dagene etterpå.

Hun jobbet som ungdomssekretær i LO i Akershus og Oslo 2009–2010, og som politisk rådgiver i AUF 2007–2008.

Powered by Labrador CMS