Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Klassekampen: Flertall vil stramme inn mulighetene for fortjeneste fra barnehager

Klassekampen presenterer tirsdag en meningsmåling om uttak av privat fortjeneste på sykehjem, barnevern og barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Avisa konkluderer med at motstandere av kommersielle sykehjem og barnehager får støtte i folket.

–  Det er et overveldende flertall mot profitt i velferden. Dette bekrefter det tidligere undersøkelser har vist, nemlig at skattefinansierte velferdstjenester skal drives i offentlig egenregi og ikke av profittbaserte selskaper, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, til avisa.

68 prosent helt eller delvis enige

På oppdrag fra Klassekampen har Sentio gjennomført en meningsmåling med følgende spørsmål:

«Hvor enig eller uenig er du i følgende påstand: Det bør bli vanskeligere for private selskaper å ta ut profitt fra drift av offentlige velferdstjenester som sykehjem, barnevern og barnehager»

44 prosent av respondentene er helt enige, mens 24 prosent oppgir at de er noe enige i påstanden. 16 og 11 prosent svarer at de er henholdsvis litt uenige eller helt uenige i påstanden.

Høyre kritiserer målingen

Stortingsrepresentant for Høyre, Sveinung Stensland, sier til Klassekampen at han synes avisa har stilt et dårlig spørsmål.

– Dette bærer litt preg av «som man roper i skogen, får man svar.» Ingen ønsker at bedrifter skal ta ut mer fortjeneste i seg selv. Vi mener at det er viktig å ha mangfold og alternativer for innbyggerne, og med private alternativ får man også noe å måle det offentlige opp mot, sier Stensland.

Han tror heller ikke alle de spurte helt innser konsekvensene av standpunktene de tar:

– Fastleger er privat ansatte. Har dere spurt om de vil fullt ut kommunalisere den ordningen? spør Høyre-representanten.

  • Eiere av private ordninære barnehager tok i 2015 ut et samlet utbytte på 85,8 millioner kroner. Det utgjorde 4 promille av omsetningen.
Powered by Labrador CMS