Jonas Gahr Støre er leder i Arbeiderpartiet.
Jonas Gahr Støre er leder i Arbeiderpartiet.

«Jeg har i stor grad tillit til at de som driver barnehager driver forsvarlig»

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre med støtteerklæring til private barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Kampen mot privat profitt innenfor offentlig velferd ser ut til å bli en av de viktigste sakene for flere partier på venstresiden foran høstens stortingsvalg.

I mars vedtok landsmøtet i SV å stille ultimatum om forbud mot profitt innenfor velferdstjenester som barnehage, skole, eldreomsorg, barnevern og mottaksdrift foran eventuelle regjeringsforhandlinger etter stortingsvalget i høst.

Les også: SV til krig mot profitt i barnehager

Les også: SV - slik heiet de fram barnehagene de nå vil bli kvitt

Partiet Rødt ønsker å stanse alle nyetableringer av private barnehager som ikke er såkalt ideelle, og på sikt gi private barnehager et valg mellom enten å drive ideelt eller selge barnehagene sine til kommunene.

Les også: Tok profitt-debatten på Dagsnytt Atten

På Senterpartiets landsmøte ble det vedtatt følgende setning i tillegg til det som ellers står i programmet: «Senterpartiet vil arbeide for et lovverk som sikrer at midler bevilget til barnehagedrift skal gå til dette og ikke bli utbytte hos private eiere.»

Les også: Frank Aarebrot om utbytte-debatten: - Litt absurd

Har tillit

Arbeiderpartiets landsmøte startet torsdag, og det er ventet at dette vil bli tema for debatt også der.

Les også: Ap foran landsmøtet: - Regjeringen har sviktet. Og SV går altfor langt

Overfor utdanningsnytt.no gjør imidlertid partileder Jonas Gahr Støre det klart at han har tillit til dem som driver private barnehager.

Les også: Lise har drevet AS siden 2006 - utbytte har aldri vært noe tema

– Folks oppfatning er at barnehagene skal være trygge, ha god kvalitet og kompetente ansatte. Det er det som pengene som kommer fra det offentlige og foreldrene skal brukes på. Jeg har i stor grad tillit til at de som driver barnehager driver forsvarlig, sier Støre til Utdanning.

– Pengene som bevilges skal gå til barnehagedrift. Men vi må kanskje se på hvordan de som driver tilsyn gjør det og om tilsynet er bra nok, legger han til.

Les også: Ap-Jonas sier blankt nei til SVs barnehage-ultimatum

Varslet ambisiøs satsing

Under åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte torsdag varslet leder Jonas Gahr Støre en ambisiøs satsing på tidlig innsats.

Støre tegnet et bilde av et samfunn hvor det er viktigere enn noen gang å satse på de minste. Han lovte en milliard kroner i året i satsingen.

– Et arbeidsmarked som stiller krav om at vi lærer hele livet, gjør det enda viktigere med en solid start, sa Støre fra landsmøtets talerstol.

– Vi mislykkes i dag

Han la til:

–  Vi mislykkes i dag, så ærlige må vi være. Når én av fire ikke klarer å fullføre 13 år på skolen, er det noe som svikter. Og det er ikke barnas og de unges feil. Det er vi som svikter. Svaret er tidlig innsats, sa Støre.

– Han påpekte at «vi må starte med 1-10».

– Da mener jeg ikke 1.-10. trinn, men fra ett år til ti år. Barna leker i barnehagen, og la dem for all del fortsette med det. Men samtidig lærer de hele tiden: motorikk, språk, ta imot kjærlighet, gi omsorg. I våre åtte år i regjering gjennomførte vi barnehageløftet. Nå skal vi fortsette, sa Støre.

Flere pedagoger, flere fagarbeidere

Ap-lederen sa at mamma og pappa er de viktigste personene i de minstes liv. Men:

– I tillegg er det de ansatte i barnehagene. Vi vil at de minste skal møtes av kloke fagfolk. DET er tidlig innsats. I dag er det bare 1 av 3 som jobber i barnehage som har pedagogisk utdanning, og mange er ufaglærte. Derfor vil vi innføre en norm som sier at minst halvparten av de ansatte skal være barnehagelærere, og vi vil sørge for at flere kan bli fagarbeidere. Det er tidlig innsats når det teller som mest tidlig i livet, sa Støre fra talerstolen.

 

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

 

Powered by Labrador CMS