Finansminister Siv Jensen (Frp) besøkte tirsdag Trollmyra barnehage i Bodø.
Finansminister Siv Jensen (Frp) besøkte tirsdag Trollmyra barnehage i Bodø.

Video: – Dolker private i ryggen

Siv Jensen var ikke nådig mot de rødgrønne da hun tirsdag besøkte Trollmyra barnehage i Bodø.

Publisert Sist oppdatert

Finansministeren og Frp-lederen ser med bekymring på at Bodø og andre rødgrønne kommuner har vedtatt å stenge ute såkalt kommersielle barnehager fra framtidig etablering.

Jensen var selv sentral da Frp og SV ble enige i barnehageforliket fra 2003 som skulle sikre full barnehagedekning blant annet gjennom å invitere private aktører på banen.

I Trollmyra barnehage møtte Jensen eier Elin Westernes, som etter vedtaket i Bodø bystyre kan se langt etter muligheter for å bygge ut barnehagen dersom det skulle være nødvendig for å overleve.

–  Brudd på forliket

–  Det er et brudd på barnehageforliket. Til syvende og sist er det familiene det går ut over, sier Siv Jensen til barnehage.no.

– Men er det ikke et poeng at offentlige midler bevilget til barnehage skal gå til barnehage og ikke ende som private formuer?

– Jo, og det er derfor vi har regulert dette i lov. Hvis man ser på hva som faktisk er tatt ut i utbytte av private eiere, så er det om lag én prosent. Men når man hører rødgrønne politikere, skulle man tro at det var 50 prosent, eller at dette er kyniske «velferdsprofitører» som melker ut profitt fra stakkars barnefamilier. Det er altså ikke tilfelle, sier Siv Jensen og legger til at kvaliteten ofte er bedre i private enn i kommunale barnehager.

Viktig i valgkampen

Nå kan spørsmålet om de private barnehagenes rolle bli sentral i den kommende valgkampen.

– Dette er en viktig sak, fordi vi ser at samarbeidet Ap, SV, Rødt, MDG og Senterpartiet tar denne typen grep som svekker mangfoldet og valgfriheten til barnefamiliene. Og det kommer til å føre til dårligere tilbud over tid, sier Jensen.

Om SVs kursendring etter barnehageforliket, sier Frp-lederen:

– Den synes jeg er skammelig. Det de nå gjør er å dolke private barnehager i ryggen etter at de samme private barnehagene hjalp SV til suksess da de kunne skryte av full barnehagedekning.

Powered by Labrador CMS