Sikret samisk barnehageplass til alle på søkerlista

Mangelen på samiske pedagoger har lenge vært en utfordring. Men i Alta er det nå plass til alle som ønsker samisk barnehageplass.

Publisert

Alle som har samisk barnehageplass som sitt førstevalg har fått tilbud i enten Álttá Siida eller Guovddáš mánáidgárdi i Alta. Det opplyser Alta kommune på sine hjemmesider.

I november i fjor var mangelen på samiskspråklige pedagoger tema for Sametingets plenum i desember. Fordi: Over hele landet er det mangel på samiskspråklige pedagoger og det utdannes for få samiskspråklige barnehagelærere, noe som går utover kvaliteten på det samiske innholdet i barnehagene, som Sametinget skrev i en pressemelding.

I Alta har mangelen på samiske barnehageplasser vært prekær:

I 2019 åpnet Guovddáš mánáidgárdi, som er en kommunal samisk barnehage. I tillegg har Álttá Siida, som er en privat samisk barnehage, drevet i en årrekke.

Likevel har svært mange som har ønsket samisk barnehageplass fått nei. I fjor måtte hele 50 prosent av de som søkte om samisk barnehageplass ta plass i en norsk barnehage fordi det var fullt. I år er det derimot 100 prosent dekning.

– Det er resultat av et godt samarbeid med Sametinget, sier hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur, Anita Håkegård Pedersen til kommunens hjemmeside.

Sammen har Alta kommune og Sametinget finansiert opprettelsen av sju småbarnsplasser i den private barnehagen og fire små- og én storbarnsplass i den kommunale barnehagen.

– Vi har sett, over år, at tross økning i antallet plasser så har etterspørselen vært større enn kapasiteten. Vi har derfor jobbet videre for å kunne tilby flere samiske barnehageplasser. Derfor er det veldig gledelig at ved årets hovedopptak så har alle som søkte om samisk barnehageplass, fått det, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS