Alta merket konsekvensene av lav arbeidsledighet før jul, og søkere så ut til å velge bort barnehagene.
Alta merket konsekvensene av lav arbeidsledighet før jul, og søkere så ut til å velge bort barnehagene.

– Det de sier er at de får bedre betalt av å jobbe i butikk

Det snakkes om krevende bemanningssituasjon og rekrutteringsutfordringer i Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Siden sommerferien har det vært en stor utfordring å få tak i søkere til ledige stillinger i de kommunale barnehagene i Alta. Det forteller barnehagefaglig ansvarlig i Alta kommune, Nina Sørensen, til iFinnmark (krever innlogging).

Noe av det som har vært forsøkt er samarbeid med NAV og informasjonsmøter om hva det vil si å jobbe i barnehage.

– NAV sier det at det har vært så lav arbeidsledighet før jul, på rundt tre prosent, at det nesten ikke er bærekraftig. Lav rekruttering gjelder alle stillingene i barnehagen, som barnehagelærer og assistent. Det er en helt ny situasjon vi er oppe i. Jeg ble utdannet i 1993 og har jobbet i snart 30 år i kommunen. Jeg har aldri opplevd å være i nærheten av dette. Vi har hatt mange søkere på alle stillingene, sier Sørensen til iFinnmark.

Peker på betingelsene

Avisa har blant annet også vært i kontakt med forelder Carina Boberg, som har jobbet som pedagog i barnehage inntil nylig, og som uttrykker bekymring knyttet til bemanningssituasjonen.

Hun viser til eksempler på at barnehager har måttet redusere åpningstider – og nevner også den nordsamiske barnehagen i Tana som måtte stenge midlertidig grunnet mangel på kvalifiserte ansatte, noe Barnehage.no tidligere har omtalt.

Boberg mener politikerne må gjennomgå sektoren, og at betingelsene må ses på.

– Alt fra høyere lønn til for eksempel en ekstra betalt ferieuke. Goder som får folk til å stå i jobbene, sier Boberg til iFinnmark – som har lagt fram forslagene hennes for barnehagefaglig ansvarlig Sørensen.

– Vil ikke ha vikarjobber

– I Alta er det 12 kommunale og 14 private barnehager. Vi må som eier oppfylle krav i barnehageloven og arbeidsmiljøloven. Så det vi gjorde er å undersøke litt, og snakket med en del søkere om hvorfor de har valgt oss bort. Det de sier er at de får bedre betalt av å jobbe i butikk. De sa også til oss at det er viktig for dem å få faste jobber. Vikarjobber er ikke interessant når det er faste jobber å få, responderer Sørensen til avisa.

En utfordring knyttet til rekruttering, er at flere søkere er ansatt i barnehager i kommunen fra før av. At mange er syke for tiden, er også krevende.

Sørensen er dessuten spent på om behovet vil øke enda mer når foreldrebetalingen fra nytt barnehageår av settes til null.

Powered by Labrador CMS