Barnehagestreiken i Bergen trappes opp 10.mai. (Illustrasjonsbilde)
Barnehagestreiken i Bergen trappes opp 10.mai. (Illustrasjonsbilde)

Barnehage-streiken trappes opp – ytterligere to barnehager stenges

Fra onsdag stenges ytterligere to barnehager, mens flere innskrenker tilbudet.

Publisert Sist oppdatert

Fredag i forrige uke ble 163 ansatte i syv barnehager og andre virksomheter eid av Akasia tatt ut i streik.

Onsdag 10. mai trappes streiken ytterligere opp, etter at samtalene mellom partene har stoppet opp. Ytterligere to barnehager stenges, mens flere reduserer tilbudet, melder Bergens Tidende.

Strides om pensjon

Meklingen om tariffavtale førte ikke frem i forrige uke. Konflikten handler i første rekke om pensjon.

Arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne representerer de ansatte i konflikten. Arbeidsgiverforeningen Spekter er motpart.

Forhandlingsleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, sa følgende i en pressemelding fredag:

– Vi er skuffet over at det ikke var mulig å komme frem til en løsning.  Det er helt uforståelig for oss at kirken i Bergen ikke vil at de ansatte i kirkekonsernet Akasia skal ha en anstendig pensjon.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter, mener deres tilbud sikrer de ansatte en god pensjon.

– Det er sterkt beklagelig at fagforeningene velger å gå til streik i Akasia for å få byttet ut dagens pensjonsordning med en pensjonsordning som vil true både arbeidsplasser og videre drift av selskapet, sa hun i en pressemelding forrige uke.

Tre nye barnehager rammes av streik

På sine nettsider melder Akasia at ytterligere tre barnehager blir påvirket av streiken fra onsdag 10. mai. De opplyser om følgende endringer:

- Akasia Neshaugane barnehage stenges helt, mens Akasia Paradis og Akasia Råtun får tilsynsordning.

- Opptrappingen fører også til noe redusert tilsynsordning i Akasia Litlafjell, Akasia Nykirken og Akasia Søreide Menighetsbarnehage. Akasia Skjold menighetsbarnehage stenges helt.

Fra før er Akasia Sædalen barnehage og Akasia Nygård Menighetsbarnehage stengt. Akasia Fana barnehage har tilsynsordning.

Fagforbundet utelukker ikke at de allerede denne uken vil trappe opp streiken ytterligere, skriver Bergens Tidende.

Eies av 25 kirkesogn

Den kirkelige kjeden Akasia Barnehage AS eier og driver ifølge sin egen nettside 20 barnehager med rundt 380 ansatte og 1500 barnehageplasser.

Akasia AS er ifølge proff.no eid av 25 kirkesogn, alle med 4 prosent hver.

1. januar 2016 ble alle barnehagene, inkludert ansatte og kontrakter, overdratt fra Bergen kirkelige fellesråd til Akasia-konsernet.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS