Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Prøver å få slutt på streiken – har kommet med nytt tilbud

– Vi tar henvendelsen seriøst, sier forhandlingslederen i Fagforbundet. Mandag inviterte arbeidsgiverforeningen Spekter de streikende tilbake til forhandlingsbordet med et nytt tilbud.

Publisert Sist oppdatert

Spekter sendte mandag en henvendelse til fagforeningene med forslag om å gjenoppta forhandlingene for å få avsluttet streiken i Akasia som har pågått siden 5. mai.

Det skriver arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

Foreslår midlertidig ordning

Spekter har primært foreslått at partene avtaler en midlertidig innskuddspensjonsordning som kan reforhandles når det er avklart hvordan de fremtidige tjenestepensjonsordningene blir.

–  Siden fagforeningene har inngått avtale om slike midlertidige pensjonsordninger i andre virksomheter, er det uforståelig at de ikke kan gjøre det samme i Akasia. Vi er også villig til å vurdere at arbeidsgiver kan overta deler av arbeidstakernes andel av pensjonskostnadene ved en slik løsning, samt å forbedre elementene knyttet til blant annet uførepensjon, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Tilbyr ytelsesordning

Spekter har alternativt foreslått at Akasia oppretter en egen pensjonskasse med ytelsespensjon for de som var ansatt da barnehagene ble overført til Akasia. Disse kan da velge om de vil forbli i innskuddspensjonsordningen, eller gå over til ytelsespensjon.

– LO har som kjent stevnet Akasia for Arbeidsretten, fordi LO mener de ansatte hadde rett til en ytelsesbasert pensjonsordning da Akasia overtok barnehagene. For å komme dem i møte, tilbyr vi nå å etablere en ytelsesordning for de som var tilsatt på dette tidspunktet. Da har de fått innfridd dette kravet, sier Bratten i pressemeldingen.

Har ennå ikke svart

Onsdag morgen har de fire forbundene Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Lederne og Delta ennå ikke svart på Spekters henvendelse.

– Vi sitter og vurderer henvendelsen, og vi organsiasjonene skal møtes i løpet av dagen for å vurdere utspillet, sier forhandingsleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet til barnehage.no.

– Tar henvendelsen seriøst

– Spekter sendte henvendelsen mandag. Nå reagerer de på at dere ennå ikke har svart. Hva er din kommentar til det?

– Jeg tror ikke vi skal legge så mye tolkning i det. Det vi kan si er at vi tar henvendelsen seriøst, men når det er fire forbund som skal jobbe sammen i en slik konflikt, er vi nødt til å bruke litt tid på det.

– Dersom dere kommer fram til at dere vil tilbake til forhandlingsbordet, hvor raskt kan det skje?

– Det er umulig å si nå. Det kan ta lang tid, og det kan ta veldig kort tid, sier Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Endret pensjonsordningen

Uenigheten handler i første rekke om pensjon. Forhandlingene mellom de ansattes organisasjoner og Akasia har pågått siden Akasia for et år siden meldte seg inn i arbeidsgiverforeningen Spekter.

De ansatte fra noen av barnehagene kom fra KA-området (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) med offentlig ytelsesbasert pensjon, mens øvrige ansatte kom fra PBL-området som hadde ytelsesbasert pensjon etter lov om foretakspensjon.

I 2016 ble alle overført til en innskuddsbasert pensjonsordning.

Krav: Forutsigbar og rettferdig

I meklingen krevde arbeidstakersiden det de i en pressemelding kaller en livsvarig og forutsigbar pensjonsordning som er lik for kvinner og menn.

– Det er helt uforståelig for oss at kirken i Bergen ikke vil at de ansatte i kirkekonsernet Akasia skal ha en anstendig pensjon, saforhandlingsleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen i en pressemelding da streiken var et faktum 5. mai.

Akasia: "Kommer bedre ut"

Adminstrerende direktør Ove-Christian Fredriksen i Akasia, avviste overfor barnehage.no påstanden om at selskapet ikke tilbyr sine ansatte en anstendig pensjon.

– Vi har en god innskuddspensjonsordning med det som er maks-satser innenfor lovens rammer. Beregningsmessig kommer de fleste av våre ansatte bedre ut ved denne pensjonen enn ved mange andre ordninger. Og de som beregningsmessig tapte på det ved overføringen, fikk kompensert for det, sa Fredriksen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

 

Powered by Labrador CMS