DEBATT

Uten næringsrik barnehagemat og drikke duger helten ikke
God helse er et lotteri - du trekker lodd ut ifra hvilken barnehage du velger.
- Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.
Noen barnehager serverer varme måltider fra bunnen alle dager. Har egen kokk. Barna får skjære opp grønnsaker og erfare ulike steg i matlaging. Matlaging - og smaking - er en naturlig del av det pedagogiske arbeidet, på linje med omsorg og lek. Disse barna blir mer robuste mot sykdom og får bedre helse både nå og i fremtiden.
I andre barnehager
serveres det tørre smøremåltider med «billig» pålegg til de fleste måltider. De tar seg ikke «råd» til råvarer som agurk og
gulrøtter, men kjøper likevel inn dyre ultraprosesserte ferdigprodukter på
tube, frokostblandinger og pulversupper. Maten skal bli ferdig fortest mulig -
overstått. Matgleden visner og appetitten likeså - barna «trenger» stadig
søtere produkter for å spise. Disse
barna blir mindre robuste mot sykdom og har økt risiko for livsstilssykdommer i
fremtiden.
Forestill deg at lunsjen på din arbeidsplass bestod av ultraprosessert brød med tubeost og lite grønnsaker – det ville blitt opprør. Hvorfor er det da greit for små barn, som er under utvikling? En rapport fra Forbrukerrådet (2018) forteller at i hver fjerde barnehage får barna grønnsaker kun én gang i uken eller sjeldnere. Fra ernæringsportalen Barnematbyen har Maja og Susann direkte kontakt med tusenvis av foreldre fra ulike barnehager og erfarer at forskjellene i mattilbudet er store den dag idag. Mye ultraprosessert brød og pålegg av lav kvalitet, kombinert med lite tilbud av råvarer som frukt og grønt, er gjengangere.
Barnehagemat og god helse i Norge bør ikke være et lotteri. Den gode nyheten er at dette er fullt mulig å endre - slik disse barnehagene har gjort:
«Tidligere dempet vi sult med mellommåltid. Nå har vi kvalitet i måltidene. Når foreldrene henter barna, møter de dem med glede i stedet for gråt.»
I Veisane barnehage i Hardanger erstattet de matpakker med tre næringsrike måltid om dagen. Barna ble gladere og fikk bedre konsentrasjon.
Hos Liøya barnehage på Støren har de ansatte fått opplæring i kosthold og matlaging, blant annet gjennom kurs hos Arne Brimi. Barnehagen har ansatt en egen kokk som lager mat fra bunnen av og baker brød. Barnehagen melder selv om mer konsentrerte barn, færre konflikter og økt trivsel.
Tall viser at vi må ta grep - helst igår.
I Norge kan dårlig kosthold alene forklare nærmere 8000 dødsfall årlig. Til sammenligning dør rundt 130 stykker i trafikkulykker hvert år. La det synke inn - 8000 versus 130.
Kanskje det bør innhentes samtykke til å gi barna kosthold av dårlig kvalitet, på lik linje som at det må innhentes samtykke for at barnet kan transporteres med buss? Du sender ikke barnet ditt på tur i en buss uten bremser og med en sjåfør uten førerkort. Du betaler i alle fall ikke for det.
Men det sendes hundretusenvis av barn i barnehage hver dag, hvor det serveres næringsfattig mat, laget av overarbeidede barnehageansatte hvis kompetanse - og interesseområde - ligger på helt andre steder enn ernæring og matlaging. Og du betaler for det.
Enn hvor takknemlige foreldrene er for flinke (men overarbeidede) ansatte, så må de kunne kreve at maten har en viss kvalitet.
Behovet for endring er ikke overdrevet, men underkommunisert. Usunt kosthold er en av de viktigste risikofaktorene for utvikling av sykdommer som kreft, hjerte-og karsykdommer, diabetes type 2 og kroniske lungesykdommer. Det er ikke hjerteformede argurker eller surdeigsbrød med finurlig oppskjært avokado vi etterlyser. Vi etterlyser et kosthold som støtter barns helse og utvikling.
Når stadig flere flere foreldre «blander seg inn i» kostholdet i barnehagen, er dette et tegn på et system som svikter. Foreldre vil ha bedre mat til barna sine og politikerne bør lytte. Å forbedre kostholdet er en ubenyttet gullgruve både for samfunnet, individet, familien og for barnehageansatte. For hver krone som brukes på forebygging, får samfunnet 14 kroner tilbake. Ansvaret ligger hos dere - husk at det nærmer seg valg.
En smart og riktig beslutning, som også kan løse noe av bemanningsutfordringene i barnehagene, er å gjøre som andre land; sørge for at det er fagfolk på hver barnehage i Norge som tar seg av mat og måltider. Slik at de som jobber i barnehagen kan gjøre det arbeidet de er utdannet til. En annen særs viktig oppside er at barna får næringsrike, nyttige og helsebringende måltider tilberedt av dedikerte ansatte.
Vil dere ta det ansvaret nå? Eller vil dere la neste generasjon politikere ta jobben med å bygge enda mer sykehus, bevilge mer sykelønn fra NAV, mer frafall fra skolen, fordi vi ikke prioriterte å spise riktig?