Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, var det i år en nedgang i antall førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningen.
Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, var det i år en nedgang i antall førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningen.

Færre vil bli barnehagelærere og lærere

– Vi er kommet dit at vi må sette større fokus på lønnsforhold, sier professor emeritus i pedagogikk til Klassekampen.

Publisert

I april kunne Samordna opptak melde om rekordhøye søkertall til høyere utdanning. Samtidig har lærer- og barnehagelærerutdanningene hatt en stor nedgang i antall søkere, skriver Klassekampen.

1148 færre søkere valgte en type lærerutdanning som sitt førstevalg sammenlignet med i fjor – en nedgang på 8,1 prosent. Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, var det i år en nedgang i antall førstevalgssøkere til barnehagelærerutdanningen på 7,3 prosent.

Professor emeritus i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Karl Øyvind Jordell, synes det er påfallende at de totale søkertallene til høyere utdanning har steget, mens både barnehagelærer- og lærerutdanningene har færre søkere i år.

– Jeg tror jentene har fått nok av dårlige arbeidsvilkår og lav lønn, sier Jordell til Klassekampen.

Barnehagelærer- og lærerutdanningene har tradisjon for å ha en stor overvekt av kvinnelige søkere, forklarer han.

– Vi er kommet dit at vi må sette større fokus på lønnsforhold. Femårig lærerutdanning kan også muligvis virke avskrekkende på noen søkere, sier Jordell til avisa.

Fristen for å svare på hovedopptaket til høyere utdanning er fredag 24. juli.

Powered by Labrador CMS