Marthe Andrea Lundgren Fremstads (28) to år gamle datter ble skadd i barnehagen. Nå ønsker moren å advare andre.
Marthe Andrea Lundgren Fremstads (28) to år gamle datter ble skadd i barnehagen. Nå ønsker moren å advare andre.

Toåring fikk kraniebrudd etter ulykke i barnehage

En fallulykke i barnehagen førte til kraniebrudd og hodeskader hos Marthe Andrea Lundgren Fremstads (28) to år gamle datter.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i en sak i Drammens Tidende (krever abonnement), som skrev om hendelsen først.

Nå ønsker Fremstad å advare andre.

Ulykken skjedde i slutten av mars. Datteren på to år satt i en av barnehagens dype vinduskarmer, og lente seg med ryggen mot vinduet. Plutselig ga vinduet etter og vippet opp. Dermed falt toåringen ut og rett ned i bakken under - et fall på mellom to og tre meter.

Da mor kom til barnehagen var datteren bevisst, hun gråt og hadde vondt. Et par skrubbsår på hendene og på kinnet var eneste synlige tegn på at noe hadde skjedd.

Fremstad forteller til Drammens Tidende at hun plasserte datteren i bilen samtidig som hun ringte legevakt, men fikk ikke svar. Toåringen i baksetet ble mer og mer fjern, og til slutt mistet moren kontakten med henne. Hun valgte å kjøre hjem til familiens hus like i nærheten. I mellomtiden ringte hennes samboer, toåringens far, til ambulanse. Datteren hadde begynt å kaste opp.

– Da ambulansen kom, ble det slått full alarm. Vi ble kjørt med blålys og sirener rett inn til et traumeteam på Drammen sykehus, forteller Fremstad til avisen.

CT-bildene viste kraniebrudd.

Dermed gikk alarmen igjen, og hun og datteren ble igjen sendt i ambulanse med sirener og blålys, denne gangen til Ullevål. Der ble toåringen innlagt på intensivavdelingen, og det ble tatt nye CT-bilder.

Disse bildene viste en liten blødning utenfor toåringens hjerne.

Etter fire dager på Ullevål fikk familien reise hjem. «Gå med hjelm og begrens stimuli», var beskjeden fra legene.

Tilbake i barnehagen

I dag er toåringen blid og fornøyd, men hun blir fortere sliten enn før ulykken skjedde. Ifølge mamma er det tydelig at hun har vært igjennom et traume.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Marthe Andrea Lundgren Fremstad (28) opplevde alle foreldres mareritt. Heldigvis går det bra med datteren i dag.</span>
Marthe Andrea Lundgren Fremstad (28) opplevde alle foreldres mareritt. Heldigvis går det bra med datteren i dag.

– I tillegg har hun en del mareritt, hun våkner og sier «au». Det er ingen tvil om at hun husker hva som skjedde. Da prater vi om det og prøver å ufarliggjøre. Snakker om den gangen hun kjørte sykebil og om at vinduer ikke er farlige, sier Fremstad til avisen.

Fire uker etter ulykken var toåringen tilbake i barnehagen, og moren forteller at hun ikke var skeptisk til å sende henne tilbake igjen.

– Det er jeg overhodet ikke redd for. Barnehagen har alltid føltes trygg, og det gjør den fortsatt. Dette kunne skjedd overalt. Vi er fornøyde med barnehagen, med personalet og med avdelingen. Dette hadde ingenting med dem å gjøre, understreker hun, og presiserer at hun vil fortelle om hendelsen for å bevisstgjøre andre.

– Jeg vil advare andre og oppfordre alle barnehager til å sjekke en ekstra gang. Når dette har skjedd i en barnehage, kan det skje i flere. Jeg vil ikke at en annen familie skal måtte oppleve det samme som oss.

Nå håper hun at flere barnehager vil gå igjennom sine rutiner.

– Jeg håper alle barnehager vil gå over sikkerheten og sjekke alle dører og vinduer. Jeg skjønner at det kan gå i glemmeboka, men sjekk heller en gang for mye, oppfordrer hun.

– Og dersom uhellet først er ute, ikke nøl med å ringe ambulanse. Den terskelen bør være lav.

– Skal være trygt

Virksomhetsleder for barnehageområde 2 i Drammen kommune, Terje Langklopp, beklager hendelsen på vegne av Drammen kommune. Han sier at det jobbes kontinuerlig med å forbedre sikkerheten i kommunens barnehager.

– Barn, foreldre og ansatte i barnehagene skal oppleve at Drammens barnehager er trygge steder å være. Barnehagene følger et strengt system, både lokalt og overordnet, som skal minimere risikoen for at slike ting skjer. Det består av daglige rutiner med sjekkpunkter inne og ute, sier han til Drammens Tidende.

Langklopp sier at han opplever at alle barnehagene har gode rutiner på dette, men at ulykker dessverre kan skje likevel. Han forteller også at den aktuelle barnehagen har gått gjennom rutinene og laget nye prosedyrer for å forhindre at det skjer igjen.

Powered by Labrador CMS