Ulykken skjedde 3. januar. Den ett år gamle gutten døde etter å ha ligget kritisk skadd på sykehus i tre uker.
Ulykken skjedde 3. januar. Den ett år gamle gutten døde etter å ha ligget kritisk skadd på sykehus i tre uker.

Ettåring døde: – Regner med at etterforskningen er ferdig før påske

Tre personer er avhørt med status som mistenkt etter at en ett år gammel gutt døde i en barnehage i Bergen. 

Publisert

I begynnelsen av januar ble en gutt hengende fast med en stropp rundt halsen i en vogn i Akasia Paradis barnehage i Bergen. 25. januar døde den ett år gamle gutten. 

Politiadvokat Eli Valheim er påtaleansvarlig i saken. I slutten av januar ble det klart at politiet etterforsker saken som en straffesak.

– Det begynte som en undersøkelsessak, men er etter hvert blitt en straffesak. Flere personer er avhørt med status som mistenkt. Disse har vært bistått av forsvarere, sa Valheim til Bergens Tidende i den forbindelse. 

I dag sier Valheim at tre personer er avhørt som mistenkt i saken. Hun vil ikke si noe mer om hvilken tilknytning de tre har til barnehagen. 

– Saken er fortsatt under etterforskning, og tre personer er avhørt som har status som mistenkt. Vi regner med at saken er ferdig etterforsket før påske, sier hun til barnehage.no. 

To assistenter dømt

I dag har Bergens Tidende en gjennomgang av utfallet i fire saker de siste ti årene der barn har mistet livet eller blitt alvorlig skadet mens de var i barnehagen. 

I to av sakene ble enkeltpersoner dømt til fengsel: 

  • En to år gammel jente fikk alvorlige etseskader etter at hun drakk avløpsrens i en barnehage i Oslo i 2014. En barnehageassistent ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for uaktsomhet, samt 100.000 kroner i oppreisning til toåringens familie.
  • En gutt på 15 måneder fikk alvorlig forbrenning på føttene etter å ha badet i glovarmt vann i en barnehage i Oslo i 2009. En barnehageassistent ble dømt til betinget fengsel i 21 dager.

– Dersom unge barnehageassistenter med liten erfaring er involvert i slike ulykker, kan det virke formildende, sier Asbjørn Strandbakken, jusprofessor ved Universitetet i Bergen til avisen. Da kan de få lavere straff.

– Uaktsomhet handler om hvem som ut fra sine personlige forutsetninger kan bebreides for ulykken. Da spiller alder, erfaring og opplæring inn.

Foretaksstraff

I Ålesund døde en fireåring i 2014 etter å ha blitt kvalt av en snor fra en ryggsekk. Ulykken skjedde i garderoben mens barnet var uten tilsyn. Ingen enkeltansatte ble straffet etter dødsfallet, men barnehagen fikk en bot på 50.000 kroner.

Statsadvokaten vurderte hvorvidt det skulle reises tiltale om uaktsomt drap mot barnehagestyreren, men saken ble henlagt etter bevisets stilling.

– Etterforskningen avdekket at det manglet gode nok rutiner for å ivareta sikkerheten i barnehagen. Vi mente at enkeltpersoner ikke kunne lastes for dette, sier Ingvild Thorn Norheim, førstestatsadvokat i Møre og Romsdal til Bergens Tidende.

Ifølge jusprofessor Asbjørn Strandbakken kan en barnehage få bot hvis den har opptrådt uforsvarlig.

– Det kan være at det har vært for få på jobb, dårlige rutiner eller at ansatte ikke har fått skikkelig opplæring.

Dødsulykke henlagt

I 2011 døde en jente på fire år etter å ha blitt kvalt av snoren på en rullegardin i en barnehage i Tromsø i 2011. Barnet var uten tilsyn på et lekerom.

Politiet henla saken. Ingen ble straffeforfulgt. Barnehagen ble heller ikke straffet.

– Det var rettet etterforskning mot eier av barnehagen. Vi har også vurdert om foretaket eller noen ansatte har opptrådt uaktsomt. Men vi fant ikke det bevist at det forelå straffansvar, sier Elin Norgård Strand, politiinspektør i Troms politidistrikt til avisen. 

Powered by Labrador CMS