Barna i Egenes idrettsbarnehage var ikke vonde å be da vinterbading sto på planen - selv med en badetemperatur på rundt seks grader.
Barna i Egenes idrettsbarnehage var ikke vonde å be da vinterbading sto på planen - selv med en badetemperatur på rundt seks grader.

3 grader på land - og 6 i havet. Det stoppet ikke disse tøffingene

Barna i Egenes idrettsbarnehage har en tøff tradisjon. – Det gir kjempestor mestringsfølelse, og barna er så stolte av seg selv etterpå.

Publisert

De siste vintrene har de startet året med et iskaldt bad i havet.

– Det startet for tre år siden, så nå kan vi si at det er blitt en tradisjon, sier Marita Winterstø Olsen i idrettsbarnehagen i Stavanger.

Barnehagen har seks avdelinger, og ligger like ved Stavanger stadion. Den kan blant annet skilte med egen idrettshall, og i nærmiljøet ligger fotballbaner, løpebane, lekeplasser, flotte turområder, turnhall, idrettshall, ishall, svømmehall, samt museer, kulturhus og byen med alt det den har å by på. Der er altså mange muligheter til å drive med idrett i nærmiljøet, men også barnehagen er innredet med tanke på pedagogisk idrett, står det på barnehagens hjemmesider.

I 2016 overtok barnehagen et naust i Dusavika, og gjorde om på strukturen i barnegruppen. Der legges det opp til felles utflukter og aktiviteter, samt førskole for femåringene. Siden barnehagen har båt på naustet får barna være med på utflukter som hummerfiske, fisking, og å sette garn og teiner.

Og de siste årene også vinterbading.

– Hvordan i all verden får dere barna - og foreldrene - med på dette?

– Vi startet etter initiativ fra et av barna. Vi gjør det så enkelt som å spørre foreldrene, og de som ville kunne ta med badetøy. Det gjorde nesten hele barnegruppa, sier Olsen, og legger til:

– Og ungene løp rett uti.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Etter dukkerten smakte det godt med både pølser, varme klær og en sovepose for å få varmen igjen.</span>
Etter dukkerten smakte det godt med både pølser, varme klær og en sovepose for å få varmen igjen.

Den iskalde dukkerten ble gjennomført i går. Da var det tre grader i lufta på Hellestøstranden. Badetemperaturen på Solastranda, som ligger et lite stykke unna, var 6,4 grader.

– Vi hadde med gode klær og soveposer, så de fikk fort varmen i seg igjen. Deretter grillet vi pølser.

Nå skal det sies at det er ikke bare utendørs i januar Egenes idrettsbarnehage jobber med vanntilvenning. Barnehagen har eget basseng, og tilbyr opplæring blant annet i regi av svømmeklubben.

– Mange av barna våre kan svømme når de slutter i barnehagen. Vi er en barnehage som satser både på idrett og friluftsliv, og legger til rette for en lang rekke ulike aktiviteter. Vi har ulike motoriske mål vi jobber med fra uke til uke.

Ifølge en artikkel publisert hos Nrk nylig, kommer hver femte normann til å teste isbading i løpet av vinteren. De omtaler en undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag for Norsk Friluftsliv.

– Mitt inntrykk er at isbading har blitt mer populært det siste året. Jeg spår at dette er en trend vi vil se mer av i tida framover, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, til Nrk.

Tidligere forskning viser at isbading også kan ha gunstig innvirkning på helsa - både psykisk og fysisk.

– Jeg har holdt på med isbading selv, og synes det er deilig. Derfor hadde vi lyst til å prøve det også sammen med barna, sier Marita Winterstø Olsen.

Powered by Labrador CMS