DEBATT

Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.
Kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.

– Du svikter hele barnehagesektoren, Storberget

Hvorfor skal man gi videreutdanning og kursing til ansatte når du ikke vet om du i det hele tatt får lov av kommunen å drive barnehage neste år, spør Jens Schei Hansen i dette innlegget.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Et utvalg nedsatt av regjeringen fikk i oppdrag om å utrede fremtidens finansiering av barnehagene. Utvalget, som var ledet av Knut Storberget, foreslår å la det til enhver tid sittende kommunestyret bestemme hvem som får tilskudd til å drive barnehager, og hvor store tilskudd de skal få.

Dette vil bety mildt sagt uforutsigbare vilkår for de som eier og som skal drive barnehagene. Resultatet vil være at felleskapet må bruke mer penger for å betale for at barna våre skal få et barnehagetilbud.

Ordningen vil dessuten føre til svekket kvalitet og mangfold i sektoren.

Svekker valgfriheten

Det som har vært en suksess med finansieringsordningen i barnehagesektoren har vært at pengene har fulgt barna.

Det vil si at foreldre har hatt rett til å selv velge barnehagen de mener er best for barna sine. Konsekvensen av Storbergets forslag betyr at denne retten vil bli svekket.

Det er flere grunner til dette. En grunn er at utvalget foreslår at ved overkapasitet i kommunen skal kommunen kunne prioritere å tildele plass ved kommunal barnehage.

En annen grunn til at valgfriheten blir svekket er at utvalget fjerner forutsigbarheten i tilskuddene til de private. Det betyr at mange private vil få problemer med å få lån i banken. Noe som vil gjøre det vanskelig å vedlikeholde barnehagen.

Uforutsigbarhet

Det å etablere og drive en barnehage forutsetter at man kan tenke langsiktig.

Dersom privatpersoner, selskaper og stiftelser blir avspist med kortsiktige kommunale kontrakter vil de ikke ha den samme anledningen til å investere i bygg og personale.

Hvorfor skal man gi videreutdanning og kursing til ansatte når du ikke vet om du i det hele tatt får lov av kommunen å drive barnehage neste år? Resultatet vil bli dårligere kvalitet, fordi det er så viktig å investere i kvalitetsutvikling og kompetansebygging av ansatte.

Utvalget foreslår økt bruk av anbud, med tidsavgrensede kontrakter.

Dette vil gi kommunene økt adgang til å tilpasse barnehagetilbudet sitt og fordele barnehageplassene slik de ønsker. Dette vil samtidig føre til uforutsigbare rammebetingelser som kan føre til stopp i etablering av nye private barnehager. Det vil skape usikkerhet for eksisterende private barnehager.

Ja, vi trenger å sikre at barnehagetilbudet blir bedre. Men det blir det ikke ved å jage vekk private aktører som har lagt sjelen ned i å bidra til et godt barnehagetilbud i hele landet.

Powered by Labrador CMS